Isnin, 13 Ogos 2012

KENAPA PIHAK BERWAJIB TAK SIASAT COURTH MAMMOTH NI EK..

kenapa aku kata macam tu.. sebab banyak kes yang kata court mammoth ini macam ah long terancang.. gile sadis dia punya interest beb.. dan cara ugutan mereka boleh buat orang rasa nak bakar je office court ni.. aku nak tanya di mana pihak berwajib sebab yang ramai terkena adalah orang kita orang melayu.. bayangkan lambat bayar sebulan pun mereka ugut macam kita ni ada sangkut bayar berbulan-bulan.. kurang ajor.. so meh baca kes ini.. hehe.. ramai rasanya terkena dengan jibraun pun ah long court mammoth ni..

ah long berlesen dan teragung, tiada siapa berani kacau...

ini ceritanya, dan ramai di luar sana memang dah kena dah cara samseng cara ah long yang court mammoth ni buat...

Tau kenape? Haa.. ni aku nak share sikit pengalaman aku masa beli barang kat courts mammoth. Dah lah penipu. Interest melampau2! Kalau ko bayar lambat je, dia charge interest. Dah macam bank kan?

Tahun 2008, bulan 11 kalau tak silap aku...masa tu aku ngan husband aku pi cari tv..coz TV kitorang time tu dah rosak. Kena sambar petir kut..aku rasalah..coz masa kitorang nak switch on TV tu tetibe TV tu macam tak boleh nak on. Masa time tu, kitorang still pakai TV kotak lagi.. 21 inci..TV tu bapak aku beli masa aku bujang lagi. Jadi buat ape nak beli TV besar2 kan. Zaman tu TV LCD baru2 nak famous & baru keluar... Aku ngan husband aku pun pergilah survey TV...Jalan2 gi cari TV...Hmm..cash tak cukup pulak..Kang bila pakai duit cash, nanti takde duit pulak nak survive kan? So we decide nak buat loan installment memandangkan aku punya credit card pun dah OVER THE LIMIT...

Kitorang pun JALAN-JALAN CARI TV....Kitorang pergi lah survey kat semua kedai peralatan elektrik HARVEY NORMAN, BEST, Jalan Pasar,.Kedai Ah Meng, Kedai Ah Chong, Kedai AH LONG, hUH? AH LONG? hehe dan kedai etc etc...dari KL pusing patah balik ke KL....Semua tempat lah kitorang survey...tapi hampa..takde satu kedai pun accept installment.Semua accept credit card & cash sahaja...

Pastu tiba2 kitorang baru terfikir nak cari kat SENG Q...Haaa! SENG Q! Kitorang gi lah SENG Q.. Kitorang g lah survey TV dulu...then kitorang tanya staff dia, ada buat installment ke tak.. Staff dia cakap ada..tapi kena pakai AEON installment (tapi bukan credit card tau). pastu aku tanya lah dia dokumen yang diperlukan. Pastu dia cakap ;

Photostat IC
Payslip 2 bulan
EPF Statement
EA Statement (Pendapatan Tahunan)
Salinan buku bank cover depan

Bank statement 2 bulan <- lebih kurang macam penyata ringkas la..tapi dia nak yang 2 bulan punya.
Naaahhhhhh...kau! Nak sangat buat installment kan....pastu aku ngan husband aku pun fikir dua kali.. Nak ke tak? Nak ke tak? Hmm..nanti dulu lah kut..Bukan ape, dokumen yang dia mintak tu macam lecehh & malas pulak aku nak sediakan. Pastu kitorang blah dari situ....Then baru terfikir nak gie courts mammoth...

Kitorang pun gie lah courts mammoth kat DAMANSARA sebelah IKEA. survey punya survey ...tak jumpa pulak tv yang kitorang nak...then sambung pi cari TV kat courts mammoth PJ. at last jumpa jugak TV yang kitorang nak beli..SAMSUNG 5 series 42 inch! Mula2 ingatkan nak beli 32 inch je, pastu tak jadi. Husband aku cakap alang2 beli besar terus je lah baru puas main game KATANYEEE..! Then kitorang tanya lah staff courts mammoth kat situ, nama dia Faizal kalau tak silap aku lah...boleh buat installment without credit card ke tak? Then dia cakap boleh...pastu aku tanya dokumen yang diperlukan. dia cakap "PHOTOSTAT IC & PAYSLIP SEBULAN JE"..hah! kan senang. tak payah nak banyak sangat dokumen. So, tanpa berfikir panjang & berbincang, both of us terus setuju & GRAB! Staff tu cakap "kita masukkan data u dalam computer dulu. Payslip bagi kemudian".. Aku pun apaaaa lagi...senyum lebarrr lahhhhh ingatkan dah boleh angkut terus TV tu balik rumah. rupanya tak. Dia cakap lebih kurang dalam seminggu kemudian baru diorang hantar.Lagi cepat aku bagi payslip lagi cepat lah diorang hantar.

Pastu, bila dia dah masukkan data aku ke dalam computer tu..Tetibe, dia suruh aku sign kat satu agreement ni..TERMS & POLICY. Selalunya jarang orang nak  baca TERMS & POLICY yang panjang lebar tu kan.? Aku pun terus sign. Ish! silap aku gak time tu. main terus sign je...Pastu husband aku tanya pasal free gift... Yelah, kata beli TV besar dan mahal kan. RM4500 gituww...takkan takde free gift kut. Pastu mamat tu cakap ada. "Kita bagi HDMI cable free. tapi kita hantar skali ngan TV nanti" Husband aku suka lah tu bila dengar dapat free HDMI cable. Boleh main game!

Then bila dah gerak balik rumah tu, aku baru terperasan kat agreement tu.

Agreement loan 3 years.
TV : RM4,500.00
Interest : RM 2,710.20
Insurance : RM 119.00 (cover untuk setahun je)
Delivery : RM 49.00
Another charges lebih kurang RM700 ++  aku tak ingat ape..

TOTAL : RM8,126.20 !!

haa??? Gila dia punya charge sampai dua kali ganda! Boleh beli dua bijik TV!! Kalau aku tau aku beli kat SENG Q je! SENG Q interest dia baru je RM500. ye lah .. walaupun ada interest tapi takde lah melampau2 macam courts mammoth kan...? Dua kali ganda tuuuu....  

Sekarang dah masuk 2 tahun lebih kitorang pakai TV tu..Lagi 3 bulan dah nak habis bayar..Adalah lebih kurang RM 684.13 lagi balance. Kalau ikutkan TV tu kitorang dah habis bayar & dah menjadi hak milik kitorang! tapi sekarang ni tinggal nak bayar balance interest je. Sialan punya courts Mammoth! Masa diorang hantar TV tu janji nak bagi HDMI cable..tapi hampeh! takde..aku tak puas hati, aku gie lah jumpa staff dia si Faizal tu.. Boleh pulak dia buat2 tak ingat aku..padahal baru minggu lepas aku beli tv tu. Ramai sangat ke customer ko kena layan sampai ko tak ingat muka customer.? Kalau dah dua tahun kemudian baru aku nak tuntut HDMI cable tu logik gak dia tak ingat aku kan? pastu aku gie lah tanya dia, "Saya ngan suami saya g beli TV samsung ari tu. awak janji nak bagi free gift HDMI cable. tapi masa diorang hantar hari tu diorang cakap takde  & diorang tak tau pasal tu. diorang cuma deliver je." pastu dia boleh jawab ape ko tau " Owhhh yang HDMI cable tu memang dah lama takde stock." <--ko tak bengang dia cakap macam tu? kepala hotak dia takde stock! kalau dah tau takde stock tak yah lah janji ngan customer ada free gift kan? kitorang bukannya nak sangat free gift tu. coz husband aku just tanya je..Kalau ade FREE GIFT..ade lah..kalau courts kedekut nak bagi free gift nak buat cam mana. Terpaksalah kitorang beli HDMI cable tu sendiri. Aku terus blah dari tempat tu. nyampah. Started from that day aku benci gila kat courts mammoth.

2 bulan lepas diorang ada call suruh bayar installment yang tertunggak RM340.00 coz masa tu kitorang ada financial problem skit tak leh nak bayar. Pastu yang tak bestnya staff dia call time tengah2 bulan. dia cakap " Puan sila bayar hari ni dalam pukul 12." pastu aku cakap lah " Saya takde duit lah sekarang. masa gaji 25hb nanti saya bayar boleh tak? ".. " Tak boleh puan. nanti kalau puan bayar lambat kita akan charge interest."  hm..lantak kau lah. aku pun terus letak phone. malas nak layan...pastu bila dah lepas solat jumaat tu.Aku receive SMS dari courts mammoth. " Kami tidak menerima sebarang bayaran dari pihak anda. Sila jelaskan bayaran anda sebelum jam 5.00 petang. Jika anda gagal membuat bayaran, pegawai kami akan datang ke rumah anda untuk mengutip bayaran."   <--wohhhh dah macam AHLONG lah pulak.  baca seterusnya di sini klik

LEPAS BACA KORANG SEBAR2KAN.. KASI AJAR SAMA AH LONG BIADAB INI

377 ulasan:

  1. Memang cekik darah !...tapi beli juga...JOM BOIKOT COURT MAMMOTH

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang betul...bukan cekik darah je....klu lambat byr...mgalahkan bank...hutang kat bank smpai bpuluh ribu pun bank x mcm ni ...

      Padam
    2. xp group i ad y terkena i penasihat pd 1pesatuan keta..n ahli i xla rmai ad la lam3ribu jer..n i dh larang diaorg g tmpt ni bli pe pn dh la penipu staf plx cm kj kt tmpt y hebat sgt sedar la xd org g tmpt kau mkn pasir la kauorg

      Padam
  2. court mammoth lintah darat....!!!

    BalasPadam
  3. Biasanya org Melayu yang terkena.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum,
    aku pun dah kena.....nak wat camne... nak pakai barang tapi x berkemampuan....akhirnya terjebak ngan courts!....bila dah order katanya ada brg ready stock akan hantar petang ni....ok lah tungu punya tunggu x sampai2..esok call katenya lg stock x ade kena tgu 5 hari dia amik kat stor kat puchong....aik lain macam je...call semula nak cancel order...katenya pulak stock dah bungkus dah ade atas lori...pulak!, x guna kena dah aku kali ni.... sy order 3 brg sofa, set meja makan n rak tv.....ptg tu dia hntr sofa je...yg display lak tu...nak pulang balik x boleh katenya...k lah..mls nak bertaki ngan staf dia...lusa pulak katenya nak hantar brg lagi set tv lak...wife sy je ada itu pun tgh balik keje...jam!..bila dia sampai rumah tgk ada la kelin 2 ekor dok psg brg kat garaj ... aik?..macamana dia masuk ?...pagar sy kunci tadi...ah sudah! kena pecah dah pagar rumah aku...x guna punya keling...wife sy dah takut...dok kat luar pagar je dia ...balik2 sy check wife sy bgtau org pecah pintu pagar rumah....check punya check rupa2nya mmg kena pecah....apa hangi satu badan... call courts..dia punya tendang sana-sini...lagi hangin..last2 dpt ckp ngan manager dia...apa lg kena maki tahap cipan dah...x de pun minta maap..katenya "esok sy call semula" ...esoknya bukan dia call, dia punya kerani...ah!...mmg cari pasal...dia suruh buat surat aduan.n dtg courts jumpa si manager..bila masuk blik dia dgn isap rokok..g jumpa ngan kaunter dgn nada sombong x pandang pun muka sy.... 2 minggu x de tindak bls...satu hr ada la keling lagi sorang call, rupa2nya company yg angkut brg yg call... dia kata sy tuduh dia punya pekerja pecah rumah..dia kata pintu pagar tu x berkunci dia bukak n terus masuk je....apa lg mrh la aku.."habis yg solex dok lekat kat penyangkut pagar rumah dah bengkok tu sape buat?...anak aku yg umor 7 thn tu buat?...even aku x kunci rumah aku ada hak ko nak masuk ke?..last2 dia minta maaf dgn x ikhlas dgn hempas tpon...x guna tul!...lama x de jgk maklumbalas dr courts...aku email hq x de jugak tindak bls tpon plk...suruh email semula....aih?.....kena main lg...bila baca ada bos C. Svs dia call....mtk maap la dia bagai nak rak...kena maki lagi ngan sy.."aku kata cuba kalau u yg kena balik rumak ada org kat rumah u...husband x de kat rumah keling lak tu...ape rasa?....nak dijadi kan cerita dia offer la camera cokia kat sy..sbg token....sekarang masih lg menunggu surat permohonan maaf drp courts!...moral of the story " bior la kosong rumah x de brg dr terjadi mslh yg mcm ni..tapi kita sbg pengguna, sentiasa tertindas ...sekian

    BalasPadam
    Balasan
    1. LAPOR POLIS JA BOSSS.....BIAR POLIS YG KASI SETEL SAMA E2 ORG...

      Padam
    2. boleh harao ke polis ni kalau kes commercial cam ni?
      Dia bo layan punya
      dah lah sakit hati kat Courts Mammot lps tu ngan Polis pulak,

      Padam
    3. betul2...jgn la ambik barang kat court baik ambik kat kedai lain byk lgi tempat yg ada...court memang lintah darat

      Padam
    4. hei boyan! apa keling keling ni?! Kaum subsidi cam hang ni memang perlu di ajar!

      Padam
    5. memang court lintah darat..da tau kita kdg2 mis bajet fhm sama la..ni x fhm n x mau2 dok kol2 n msj2 stress aku ..lantak ang la..klu aku x byr trus bru tau

      Padam
    6. Salam.. aku setuju lah dgn bro punye statement, biar lah umah kosong, asal jgn ada masalah. dan thanks tuan tanah share cite ni.. tp ni cite bukan lah barang rumah, tp tertipu ngan iklan dalam paper metro last weekend (12hb July, Sabtu). tgk dlm tu promosi 5 unit kamera EOS1100D dengan harga 50% diskaun, jadi dlm RM849 jer.. sape yg takmo kan.. aku pun tgh mencari, so kul 5 sengah dari putrajaya nih, gigih nak cecah sri damansara (sale ni sempena pra pembukaan) so dengan puasa bagai, berjaya sampai dalam kul 7 (time tu sessi utk Telefon S4 pun separuh harga). then beraturlah dengan gigih, wakilkan isteri sbb saya nak tanya wakil jual dia habis2 sbb takmo buang masa lah kan.. nak berbuka lagi karang.. one of the manager tetiba kata wife tak yah beratur amik voucer (5 voucer je utk 5 pelanggan bertuah KONONye) so blh skip queue dan jumpa wakil jualan dia.

      Alih2 model lain pula yg dipromosikan, EOS60D (spek tinggi lagi dari EOS1100D, harga pun lagi tinggi lah) tapi ditawarkan pada harga RM999.. (harga asal RM2099 camtulah kalu tak silap).. sape takmo kan? so dia kata kena buat Flexi Credit 60 bulan.. ok fine. aku nak pengiraan terperinci dulu (sbb ingat nak amik, dlm bulan ni dpt duit sket aku akan bayar lumpsum bulan ni jugak) sekali bila dia bagi calculation sebenar, terkejut aku!

      aku takde lah terkejut beruk, sbb dulu (10 tahun lepas) mmg penah beli barang ngan Courts ni, beli peti ais yg rege seribu lebih jadi 3 ribu lebih sbb banyar insurans peti ais tu..

      so kamera tu dah jadi RM3348 lepas kira semualah, bayaran ansuran utk 60 bulan (5 tahun). giler untung seribu lebih kat situ, tp berkira nak betul2 jual 5 unit kamera untuk pelanggan yang terawal? haram betul. baik aku beli guna kad kredit jer :P saje lah datang tengok, kot2 mmg betul murah kan.. terkena aku. RM3348 tu bayaran kalu nak lumpsum. tak kira ko beli hari ni, esok bayar habis, ttp kena bayar jumlah tu. Ok this is the best part, nak tahu berapa harga total kamera tu kalu bayar ikut rege RM2099? dlm RM8k. Bongok lah. tobat aku tak caya dah. Keep sharing supaya takde org terkena. Dan nasihat aku, tak yah lah amik walau camne terdesak ko nak sesuatu barang tu, ko akan jadi lebih terdesak lagi bila nak bayo nyer. cayelah.. bace jelah pengalaman peribadi yg ada kat sini. Aku percaya semua kisah benar, bukan rekaan.

      Padam
    7. *ralat. Model kamera EOS600D harga asal RM2899

      Padam
    8. Court memang macam pelaq~

      Padam
  5. Dah pernah kena..sbb dia call suami..sdngkan xade pun letak no phone suami....lambat sebulan jer.. apalg suami pun bising2 la kat kaunter dia... dah serik nak berutang kat court mammoth..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dorang kate nak sita barang la bagai btui ka

      Padam
  6. Owner Court Mamnoth to kan piau yahudi punya. Bapak segala riba.
    Beberapa tahun dulu ada cerita seorang pegawai Court Mammoth Mat Salleh convert to Muslim, terus immideatly dipecat.

    BalasPadam
  7. Kalau takde duit, buat cara takde duit. kumpul la sikit2 beli cash. ini tamak nak tv lagi besar. nah kau kan dah terduduk. lepas tu nak marah2 kenapa. agreement dah sign, naik mahkamah pun kau kalah la. ini mentaliti melayu je nak mewah sangat, bersederhana jelah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kau barua court memang laaaa...bodohh

      Padam
    2. x baik ckp mcm tu..manusia ni bkn nye selalu sng..sbb tu bhutang..kalo dia sng xdela dia bhutang..mmg hdup bsederhana tp ttp ada keinginan..so jgn la ckp org melayu bkn2..

      Padam
    3. Jgn risau...xda duit biar x bayar dulu..mmg dia kenakan interest..x leh lari..tp yang call kalo kurang ajar sound jer..sbb diaorg yg call tu egent..nak komisyen..bukan staff la..lg 1 kalo utang kita dah byk brg pulak dah teruk bgtau jer diaorg x leh byr..suruh diaorg amik..kalo bleh jahanam kan lg barang tu.....

      Padam
    4. ckp elok2 la jgn dok salahkan melayu...ko barua court blh la ckp camtu...kalau ada duit takde maknanya nak beli kat court tu....

      Padam
    5. KLU KAMI XP KAT COURT TU CAMNA AMPA ORG MAU CARI MAKAN KALAU BUKAN KAMI YG P BELI..U CAKAP TARAK OTAK KA? TAPI U ORANG NK CARI MAKAN MELAMPAU SANGAT...
      ORG BUKAN MELAYU BOLEHLA... MAKAN RIBA MAIN JUDI..TP XSEDAR DIRI...

      Padam
    6. Takde duit buat mcm xde duit. Simpan duit ckit2 beli cash lg bgus. Dari yg aku baca mcm family admin ni jenis suka berhutang. Kad kredit "OVER LIMIT"...faham2 la apa maksudnya..dia dh guna sampai abes limit bulan tu. Dlm hal ni bkn courts saja salah..admin jg salah sbb x dpt nk kawal nafsu shopping. Xde duit pun nk shopping dgn cara berhutang. Jd ni pilihan si admin tak boleh salahkan org lain. Takde duit duk diam kt umah dah la..tak mati pun xdpt tgk tv. Simpan duit beli tv cash!

      Padam
    7. totally agree...

      Padam
    8. siapa kata naik mahkamah x boleh menang?...yes mmg da sign agreement..tp sebagai pengguna boleh wat report ditipu..yes..mentality melayu x suka baca agreement yang panjang lebar..fyi any agreement yang dibuat,statement nya x clear..so sebagai org court diorg yg kena explain 1 by 1 sefore get any agreement with customer....so sebagai customer ada hak utk balas yang agreement diragui isi kandungannya....

      Padam
    9. Mmg betul pun. Tak ada duit buat la cara tak ada duit. Tak ada duit nak belagak. Even aku takde duit. Beli tv kat courts 32" je bayar la cash. Sbb sedar duit bukan nk ada sgt. Sndiri yg cari masalah. Lepas tu nak salahkan org lain

      Padam
  8. company yahudi tuhhh!!!....

    BalasPadam
  9. Courth ..... yahudi jerman punyer

    BalasPadam
  10. beli dekat kedai apek yg kecik2 tu. boleh bayaq 3 kali ma. baik pun baik

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul2 aku setuju tu

      Padam
  11. serik jugak dgn courts ni...macam along babi.. siap ugut bila call.. nk dtg opis la , dtg umah la.. lambat sebulan je.. interest mcm bangsat

    BalasPadam
  12. Cerita ak lg best..ble time seblan sblum blan pusa thn lps...dpt brg lps raya,baru semggu pakai,receiver rosak dah nk sthn xde saper pn yg dtg..bila kol courts katanya ini bkn keje diorg kol supply..bila kol supply dia kata kol courts...ak nie mcm bola diorg tendang ak...duit nk tp servis mcm sial..jom rmai2 bt aduan kat hal ehwal pengguna...kasi ajr nie org...

    BalasPadam
  13. serius.. sbb ramai terkena.. dan masalah sbb di kulinya melayu beb... interest gile haram banyak.. bukan double tapi tripple.. ai itu bukan riba lagi tu.. raba.. pui

    BalasPadam
  14. aku pernah gak kena sms macam tuh,siap ugut2 lagi..so selepas tuh bila aku dapat stabil kan balik paysmet setiap bulan,aku akan sms balik ke no yang ugut aku "bulan nih saya bayar awal dari tarikh dateline,takkan xde sms ucapan terima kasih?macam nih ke courts customer policy?takde berhemah langsung...i'll waut ur thanks sms.tq

    BalasPadam
  15. Saya pun dah terkena, barang perabot yang dia orang buat offer tu pun sebenarnya barangan reject yang coustmer tak puas hati dan pulangkan semula atau reject dari kilang, pegakuan ni sebenarnya dari perkerja court sendiri, selepas kita asyik pulangkan barang tu sebab rosak, akhir dia buat pegakuan tentang barang tu.

    BalasPadam
  16. Ada lagi ke orang tak tahu court ni macamana?Lain kali kalau tak tahu pergilah bertanya dulu handai taulan,sedara mara.Jangan main angkut aje.

    Court ni wajib dibankrupkan.Patutnya dah lama boleh bankrup kalau orang Melayu tak support.Mana ada cina nak beli court-court ni.Cina dah lama tahu.

    Orang Melayu ni suka sangat amalkan prinsip bior pape asal bergaye.Itulah pasal.Beli barang ikut kemampuan sudah.Kalau tak mampu jangan beli,jangan berhutang.Kalau nak juga berhutang jangan sampai kena riba macam yahudi.Ingat riba tu haram,sebab u Allah haramkan riba.

    Jangan marah,ini cuma nasihat ikhlas aku.Tq

    BalasPadam
  17. Saje mencelah,aku pun tekena gak interest for 3years kalau setel awal tetap kene bayar interest xke bangang!!!aku pakai 1taun nak setel awal tp kne bayar interest for balance 2 years menyirap darah...aku loan motor ngan aeon 3taun baru 3bulan pakai nak setel just bayar harga motor je xde interest giler r....

    BalasPadam
  18. aku pon terkena kot....courts mmg sial!!!beli brg kat courts bkn 2x ganda tapi berganda...tension ngan courts...mmg law lambat bayar terus-terusan call...gila ah long courts!!!

    BalasPadam
  19. pergh.. aku lagi best.. tak penah masuk tak penah beli tiba2 dpt sms.. suh byr harini jgak.. apa cite courts(M) nie?

    BalasPadam
  20. mcmana nak buat kalau beli barang cash kat c.m , janji 3 hari tapi ni da masyuk 2 minggu tak call.Harap aku cal je, dah la cakap nak call balik tapi hampeh x cal .Klau nak mintk return duit ada depa nk bagi tak tau.

    BalasPadam
  21. aku saje search court mammoth nk tgk offer sb nk amik brg utang skt..tgk ada blog korang kata cmni,xjd la plk..ty..

    BalasPadam
  22. Terima kasih atas cerita korang...
    sib baik bce story korang..law x...JAHANAM..!.
    MEMANG TAKKKK LA AKU NK G SITU !!!...

    BalasPadam
  23. Nk share skt .bru2 ni aku ADA aplly brng dri courts.d pndek kan crta. aku bebas pakai brang free. jdi court pukimak ni dah Trkna gan aku sgala dokumnt kna tipu gan aku2 awal2 dh prepair dokumnt.akhir Nye aku brjya tipu courts yahudi..he.he.smpai skg aku pkai brng Lap top freeeee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terbaiiikkk....

      Padam
    2. Cube la anjing2 court 2 dtg umah aku,kompom mati punye la,

      Padam
  24. Nk mnclah.ingt bangsa ku jgn skli2 Kamu trpdya gan courts pukimk babi haram jadah.aku tngu masa je nk hncur kn dia.nk ssuatu elak dripda brhtng klau x mmpu kunpul duit biar lmbat asalkn dpt bli secara tunai.ingt psananku.

    BalasPadam
  25. Court mmg penipu,aku pun sakit hati.perabot aku beli x sampai 3 bln dah rosak...skrg dah brp bln aku x byr sakit hati punya hal...intrest gile2 tinggi...pas tu ugut pulk buat kes mahkamah n nk dtg ambik barang2 apa yg ada dlm umah sampai tunggukan hbs..aku tgk dah mcm ah long dah...ms nk dtg kedai bkn main pujuk soh smbik barang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku pn sma mcm kes ko ni msa bli brg bkn main lg jnji2 mnis last2 pkai x spai 2week dh rosak, giler ape! Bla hnto srh repair berbln2 nk dpt smula brg tu.. then byr pnya byr, last2 rosak lg skli... skit hti btul !! Skrg dh brbln2 aku x byr.. mmg dh mcm ahlong pun!! Cmne ksudhan kes mcm kta ni erk?? Intrest dh melmbung tggi mcm gunung dh...!! Court mamoh duit btullh!!!

      Padam
  26. baru2 ni my sis kol i ktanya courts mamoth kol dia pasal hutang x hbs byr.. itupon dah lame.. thn 2005... my sis da byr lump sum.. tp dorang x rekodkn kot. tu yang bru2 ni dorang kol blk. org kol kutip hutang tu pon mmg kurang ajr. dia kta kt akk i.. lau btol da hb byr... bwk jumpa diresitny. giler ape.. mne ade simpn lg lau resit tu thn 2005 dlu. sblom dikol akak i... dia da kol Yah mertuanya... abg iparnye... then bru kol my sis.. pastu siap suh my sis byr 7k tu dlm masa 2hri. lau x... akn dpt surat dr mhkmh utk hadir perbicaraan. org kmpung.. xtaw ape2.. menggelabah la my sis. then i lak bantai kol org tu blk. kebetulan i pon kje kt lawyer firm.. so i bntai la hbs2.. sblom dia nk saman...i kta pihak kami ley saman u dlu coz u da bcerita kpd third party. n xde kes bankrup or naik mahkamah selagi x dpt LOD lettrr dr pihak u. tros trdiam bdk tu. i kta.. lps ni.. lau ade pape... xyah kol akk i.. kol i. n smpai la ni.. lngsung xde berita pape dr dorang. yg kol tu sbnrnye agency mintak hutang je... courts sub kt cmpny lain. n dorang mtk byr sblm hjung bln supaya dorang dpt komisen utk bln tu. tp seriously... courts mamoth punya pemungut hutang... mmg kurang ajar. xde budi ahasa lngsung. tp lau trkena buku ngn ruas..bru dorang akn slowtalk...

    BalasPadam
  27. salam sejahtera sekalian ,saya pun baru je terima panggilan daripada peguam courts konon .bilangnya bahawa saya masih menghutang wang sebanyak rm12xx.xx kepada courts mammoth .yang barangnya telah ditarik balik pada tahun 2004 . adakah ini benar walaupun barang telah ditarik balik ,dan baki hutang mesti dilangsaikan ? saya bertanyakan kenapa begitu sekian lama samapai tahun ini 2012 baru diorang ambil tindakan ? diorang cuma bagi alasan yg baru dapat kes ini . adakah ini benar kalian ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalunya barangan yg ditarik balik akan dilelong atau dijual balik. Misalnya hutang 5 ribu, dia jual barang hanya 3 ribu sahaja. Atau dilelongkan dengan harga 3 ribu aje. Maka, baki lg duit 2 ribu tersebut courts mammot berhak menuntutnya. Tak boleh lari punya. Akta Sale and Purchase Agreement ada tulis.

      Padam
    2. K'silapan besar sy krn p'caya kn courts.. Bayaran x pernh lg x bayar.. Tp amount x turun2... Bengang jew.. Lps 2 bru 9 ari bulan dia ckp dh t'tunggk.. Pdahal x smpai sebulan lg.. Bile nk byr cash smua baki tinggl jd lain plak amaun nye.. Bile x bayar. T'tunggk sebulan.. Cari smpai k'rumah siap siasat dgn jiran2 lg.. Bodoh k..

      Padam
  28. perrrghhh....
    nasib baik sempat servey blog nih..
    (nak tgk web page courts sbnrnye..)
    trus tunjuk kt wife..
    kbetulan krorg tgh cr brg2 nk msk umah baru.
    (br je kawen sept ari tu)

    Umah kosong pn kosong lah..(bergema la sket)

    Terima Kasih kepada abg2 n kakak2 sekalian

    BalasPadam
  29. Memang sial betul courts ni...mula mula cakap elok dgn penipuan. Nak hantaq cek cash back tunggu tiga bln pun tak sampai...barua sungguh ehh. Kalau depa lambat tak kena interest kita bayaq lambat macam macam interest...sial sial sial.

    BalasPadam
  30. Memg pun cekik darah..Ri tu nak cari laptop.. Harga dlm rm 1-2k ..monthly bp x ingat..klu calculate blk harga dia jd rm 7k. Mahal btul..Nasib bek x bli..nyaris nk bli dah..huhu

    BalasPadam
  31. Courts dgan shng heng sme je

    BalasPadam
  32. baru bercadang nak beli sofa yang baru nak gantikan sofa yang lama...nasib baik sempat jumpa blog ni...terus berubah fikiran..terima kasih kepada mereka yang berkongsi pengalaman..mari kita boikot Courts..bagi mampus company ni...

    BalasPadam
  33. jgn beli yg super mahal kalo rasa kurang mampu.

    BalasPadam
  34. perghh aku bru nk beli peti ais bru...nasib bukak blog ni...tq so very much...korang mmg terbaik da selamat kn aku...

    BalasPadam
  35. sy hampir nk terkena jgk dgn court nie.hjng thn lepas sb dier wt sale cash back la sgla bagai. nk angkat tv 42 inci plasma je pown 1500++, sofa 1999 n meja utk sofa la sb set sofa 2 x bg meja..kira pnyer kira utk 5 thn sb nk layak dpt cash bck kn sy kena byar 12.867.50..tros sy angkat kaki klur dr court..3 brng nk tanggung hutang bagai bley beli sebijik kete 2nd hand..n sy di beritahu jd mhal sb kena beli waraty kalo kte wt installment nie..sejak itu sy x prcya lg iklan court.kalo nk beli beli je cash kt dier murah.

    BalasPadam
  36. nasib baik terbaca blog ni.. sy hampir2 nak beli set bilik tidur di courts. courts siap hantar offer letter untuk amek barang ngan diorang guna Flexi Credit.. kira punya kira, harga barang jadi 3x ganda selepas 60bulan.. tuh belom campur hidden caj dan segala bagai caj yg x masuk akal..nasib baik x tertipu..

    BalasPadam
  37. C.m puiiiiii mcm hanjing

    BalasPadam
  38. Better simpan duit, sabar skit n beli cash.. Jgn suka berhutang :-)

    BalasPadam
  39. ASalam, nak crita sikit pasal CM nie, aku x pernah pinjam dgn CM nie cuma member aku bg no phone aku je sebagai "rujukan", setelah aku ditukarkan ke Sabah, aku dah x berhubung lg dgn kawan aku nie, alih2 dapat call kata dia koma kemalangan dah 8 bulan, nak dijadikan crita CM lahanat nie call bg tahu aku pulak kena bayar sebab aku jd penjamin kawan aku nie siap amaran nak saman dalam mahkamah...apa lagi keluar lah kata2 kesat dr mulut aku nie...dipendekkan crita aku suruh dia hantar surat jemput aku ke mahkamah... dah 3 tahun x dengar crita... pengajaran.. jangan cuba dekatkan diri dengan CM ke Aeon ke sbb azab bahana dia teruk..bukan takut...buang masa jee.. jika kita kantoi bulan.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagi saya aeon lg ok compare dr cm

      Padam
  40. dah pun tahu ada interest.. yg tak berapa nak cerdik sangat beli tu kenapa... beli mana yg mampu.. kalau tak mampu nak beli.. jgn beli...kerja rajin2 kumpul duit.. aduhainyer pun MELAYU skang nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. bkn mslh mampu x mampu...mslhnye brg tu 1 keperluan...klo senang sgt kumpul duit n klo tmpt lain blh buat loan tanpa interest, dah lame org pegi giant ke, tesco ke...adoyaiii...ckp x pikir prasaan org cmni la komennye...bongokkkk....

      Padam
    2. ko ni keje dgn courts mammoth ke? kondem melayu lain mcm je, bagus sgt ke? barwah

      Padam
    3. Jgn sembang bagusla bro...yg court mamont tu buat sale smpai gile2 tu ..xnayakan org ke..ni confem org court mamonth ni...eh jgn kata yg beli tu bodoh..bodoh xpe lg kot dr sebangsa sendiri g keje kat court penipu ni ..gaji pin duit hasil menipu keje..yg dok call2 tu selagi kita xbyr selagi tu dok call kite..pk komisyen diorg je.. pekerja court ni dh kaya
      bebeno sbb banyak mangsa dh diorg ni menipu...jgn pk diri sndiri yg boleh beli brg keperluan senang2 cash..pklaa org yg xmampu nk byr cash..

      Padam
  41. Sabar itu separuh dari iman...amalkan sikap menabung,balik keje mana ada duit dalam poket masukkan je dalam tabung..ni amalan yg aku buat so alhamdulillah sampai masa aku boleh beli empat barang sekali gus tanpa hutang...peti ais 2 pintu,tv lcd 40 inci,mesin basuh automatik dan microwave dapat diskaun lagi...bukan nak berlagak tapi kena bijak dan bersabar..shop smart shop as smart...amalan menabung tak rugi sahabat sekalian..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg kalau boleh nk beli cash tp
      Kalau fridge tetiber rosak blh tggu ke nk kympul duit tu..gaji lak ciput mau setaun nk menabung tu..ikan sayur nk simpan katner..takde smart dah la bhai.

      Padam
  42. pergi buat aduan kat Tribunal Pengguna

    BalasPadam
    Balasan
    1. TRIBUNAL PENGUNA PUN SAMA,SEMUA PENGUATKUASA TAK BOLEH PAKAI..KITA SEBAGAI PENGUNA MEMANG DI TIN DAS JE LAA...

      Padam
  43. Askum sahabat sekalian, sebelum membeli tu bawak kalkulator... kira betul2 termasuk interest... konfirm lg tinggi berkali ganda harga 'offer' yg CM kasi... Pengajaran, klu nak jugak beli kat CM, sabar kumpul duit then beli cash- Lagi murah, x sakit hati... pikir2 lah

    BalasPadam
  44. huhu..aku baru plan nk amik led tv 50 inch cash...tapi rasanya baik amik kt sengheng..servis pun ok..huhu..terbantut niat nk beli.,.

    BalasPadam
  45. mmg court haram jadah..barang dah ambik kena bayar plak 7000 dah 2tahun ambik barang karang baru nak tuntut...dah tu lawyer dia tel ugut nak bawak g pihak perkhidmatan awam untuk tindakann tattertib...sial betul

    BalasPadam
  46. Ehemm....ni hal aku plak...thun 2011 order tv lcd 37inci hrga rm1799 kbinet tv rm999 bla mreka dh kra2 smua cas ini cas itu bla3....total yg aku prlu byr dlm 5taon yalah rm9k lbihhhhh.....cam kez korng jgk la bla lmbt byr 1 hari je dh kcoh siap main ugut2..hntr sms mcm sial..last2 aku hlang sbr dlm taun 2012 1 jun diaorng tarik tv tu tpi sya tkde kt umh yg ada tnggl abg srng je..kbnet tv diaorng tak trik...pelik....dlm mnggu ni lawyer dia kol aku nk smn aku bla3....bnyk lgi la yg prlu dcrita mls aku nk tlis pnjng2 dlm ini... saat ini sya msih tggu brita lawyer dri courts...aku tunggguuuu..... agi idup agi ngelaban ko iban!

    BalasPadam
  47. Orang melayu terkena sebab 'kebodohan', 'perasan', dan tak dak otak nak fikir kemampuan... asal nak apa benda suka pakai word 'alang-kepalang'... masa nak berani, tau bulak alang2... nak bayar liat... melayu la namanya ni... Kalau gaji mampu beli Inspira, maka jangan la perasan nak pakai BMW 5 series walaupun payslip kita memang layak... Rate memang atas harga barang... kenapa tak bagi deposit dulu dalam 70% ke... dah cakap duit tak cukup...hah, takat yang cukup tu bagi la buat d/payment... pastu nak loan janganla buat lama2... So elok la sedarkan diri kita, hidup biar wasatiah, biar berbelanja pada setakat mampu, bukan cari pasal pastu nak menyalahkan orang macam bangau oh bangau... yang paling penting........ JANGAN BELAGAK KAYA sebab orang kaya tak beli hutang.. Moralnya, beli yang 32 inch pun dah boleh tgk tv dan main game... Berfikir sebelum bertindak...credit card pun boleh over limit, nampak sangatlah lifestyle yang suka berhutang dan suka berbelanja lebih pada kemampuan kan...? kan??.... tak berhutang kan tak payah nak susah2 taip kat blog ni mengata sana, mengata sini... be optimistik... aku rasa court ada jugak kelebihan utk tlg orang2 yang susah(yang tak belagak nak beli tv 42 inch).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju sgt3...

      Padam
    2. ko ni mesti hamba abdi si gajah purba kuning tu...bagus2 teruskan sembah kaki gajah tu yer...akakak...

      Padam
    3. Ambil yg positif, yg negatif jgn ikut. blanja ikut kemampuan. yg positif aku dpt kt sini- C.M ni mmg terang2 cekik darah. riba. Tq bloger, aku baru brcadang nk srvey aircond kt CM ni. tp nk bli cash la. nmpaknya byk kes teraniaya. so baik aku bli kt kedai org melayu, mahal2 pun x pe. janji bgsa aku gak dpt duit.

      Padam
  48. Saya beli ipad dengan warranty 2 tahun. Saya beli secara tunai bulan 8 tahun 2012. Kemudian ada masalah pada butang ipad (kena tekan kuat baru boleh berfungsi). Nak berurusan dengan staff courts ni cukup payah macam nak jumpa menteri. Tolak ke sana tolak ke mari. Sebagai pelanggan, seharusnya dia yang melayan kita. Ni kena layan diri sendiri macam kedai nasi padang pulak.
    Bila dapat berurusan, isi borang servis ipad pun saya kena tegur. Tarikh terima salah. Aduan kerosakkan pun tak tepat dan lengkap i.e. 'button tengah rosak'. Saya minta dia perjelaskan kerosakkan, tapi saya pulak tak diendahkan. Dalam hati saya, pihak apple takkan faham masalah pada ipad saya ni.
    Memang betul firasat saya, sebab lepas dua hari courts yang bijak pandai macam bagus ni kata 'apple kata takde masalah pada butang ipad'. Saya pun datang balik ke courts ambil ipad. Nak berjumpa dengan penjual (sales person in charge) ni pun dia boleh arahkan saya 'cari dia kat meja tengah'. Apa salahnya, awak sebagai penjual cari 'sales person' tu. Akhirnya, 'sales person' tu takde. Masa nak jual manis mulut. Dah jual macam haram.
    Pengajaran : Hutang atau tunai, masalah utama courts ialah servis dan layanan terhadap pelanggan sangat teruk selepas aktiviti jual beli. Memang perlu dilaporkan ke persatuan pengguna.

    BalasPadam
  49. Aku pun trkena...kwn aku apply laptop tp xlepas coz dia bru keje.. lpas tu mntak tlong pkai nma aku..aku ni pcyekan kwn apply la utk dia...lpas dpt dia xbyr...courts kol aku sruh byr...aku ckpbrg tu aku xpakai..kwn aku yg pkai. Aku kol kwn aku sruh byar tp xdpt...aku g umah sewa dia,dia dh pndah...baik pnye kwn bla dpt trus hlang. Pas tu aku courts byr 5 bln...skrg trtunggak 3 bln...bln prtama trtunggak dia kol aku marah dia blik smapi skrg xkol...dia hnya msj je ugut nk dtg ofis n umah...aku blas msj dia aku ckp klu brani dtg jela...bila aku kol no yg msj aku...dia xangkt. Aku msj ckp stiap msj yg ko bg kt aku sntiasa aku smpan n bila2 msa aku bleh wt report kes bwah akta ugutan. Jgn nk tunjuk pailang dgn aku...aku anggota awam yg thu undang2..jgn nk jd mcm ah long plak!!!!!!

    BalasPadam
  50. SY PN DH TRKENA SKRG... AMBIL 3 BARANG TAHUN 2011, GUNA NAMA BAPAK AKU, SBB AKU BARU KJE... LCD, HOME THEATER & KABINET TV... TOTAL RM3,981.22 TGK PD AGREEMENT TOTAL TRMASUK INTEREST N CHARGES RM9K++ HAMPIR 10K... TERKEJUT BERUK LAAA AKU... LEPAS 6 BULAN AKU BYAR, BULAN KE7 AKU SGKUT SBB MSLAH KEWANGAN, LPAS TU ORG DYE KOL UGUT2 NK DTG RUMAH AMEK BARANG2... AKU PN SURUH LAA DIORG DTG AMEK BRG2 TUH... LPAS DIORG AMEK, AKU N FAMLY HDUP AMAN DAMAI JE... TBE2 SKRG 13MAC2013, MAHKAMAH KOL BAPAK AKU, KATA 19MAC DIORG AKN DTG UTK SITA SMUA BRANG BRHARGA DLM UMAH AKU...DIORNG KATA KAMI ADE HUTANG DGN COURT RM12K++... THEN YG PELIKNYA DIORNG KATA KAMI SGKUT 1 BRANG... KAMI BELI 3 BARANG, BKN 1, XKN 1 BARANG HUTANG SMPAI RM12K++... SCARA AUTOMATIK KEPALA AKU BRDNYUT...

    BalasPadam
  51. Courts mammoth mmg cekik drh..htang brg blh jd 3 kali ganda...bli rm1k jd rm3k...mcm mna nk report psl courts ni haaa..???..hairan dh lma courts ni cekik drh tp x dk spa2 yg siasat...agknya nk kna msuk paper or tv bru diorng siasat..stakat brckp dlm ni mmg x de mkna la...sbgai rkyat mlysia kita ada hak brtndak utk tdk ditndas..tp skrg nmpknya smua brdiam diri dan trus mnjdi mngsa courts..spe yg untung???..yg ssh brtmbh ssh yg sng lg la brtmbh2 sng...mmg la klu x de duit x pyh nk brhtng tp klu x brhtng mmg x de nmpknya brg..at least bila kta byr ansuran lma2 brg jd hak milik kta..tp klu dh brgnda2 mcm courts ni mmg cekik drh..kita ni manusia mmg sntiasa ada keinginan..nk kumpul then pegi bli cash?ckp mmg sng bg yg brduit, bg yg golongan sderhana plk ssh nk kumpul2 ni, bru ja start kumpul ada emrgncy lain plk...so trpksa lh gna duit yg dkumpul tu..at least bla kita buat ansuran kurnglh beban skit..brg pn nmpk..cma cra courts mmg ktrlaluan..and please pda pihak2 yg brtnggjwb..siasat cra bisnes courts ni..knapa prlu mmbyr smpai 3x gnda...ckup2 lh mkn untung skadar yg prlu.....

    BalasPadam
  52. thank,s sume yg da becerite kt dlm ni coz aq bru nk beli barang kt CM lintah darat tu..

    BalasPadam
  53. same la..mr.huby dah terkena...beli la barang umah 5 set..balik2..amik kau..9+++..pas tu buat aduan 6 kali pasal sarung sofa dh rabak walaupon baru je 1 bulan beli...dia bagi kita tukar sofa tu tapi hrga yang 8++ tak der..yang ader 9++..so kami tak der pilihan..amik2..tetibe pas sain aggremnt..elok2 dari 9+++ tu dh kurang ke 6+++..jadik balik 9+++ plus interest..rase nak tunggu 5 taun azab..pas tu maser nk tukar barang kate ader waranty tapi nk tukar documnt kna bayar rm 50.00..kopak le...muka huby dh mcm cencorot..dah la tipu...memula suh dtng pilih sofa yang baru tok ditukar pakai waranty tu..tapi lain jadinya..menyesal beribu sesalan..

    BalasPadam
  54. Baru angan2 nk angkat TV BESAU,..court kemuuut court sasau
    Tq info you all...PEACE!

    BalasPadam
  55. As salam....pada kengkawan sekalian....ini kisah saya dgn CM ni....adik saya penah beli barang di CM ni dalam 8 tahun lepas....sofa ajer....guna nama saya sbg penjamin....selepas beberapa hari ada masalah pd sofa ni....(rosak sbb tak berkualiti) sy buat aduan....dan mereka janji akan dtg...tunggu punya tunggu sudah masuk 5 bulan tk dtg2....call dah byk kali....bayar tak penah miss sebulan pon......kebetulan dia ditukarkn berkeja dr jb ke kl.....so adalah termiss sebulan.....pastu CM ni call suruh byr sambil nada kurang ajar....adik sy bengang sbb kerosakn taknak tanggungjwb....tak byr plak tau nk bising2......selepas tu dia suruh sy pulangkn.....jadi sy call CM suruh amik brg.....pon brbulan jugak tak dtg.....selepas 6 bulan br dtg....jadi masa pemulangan tu pegawai dia kata slps pulang kira dah settle.....so dia bg resit pemulangan.....selepas 6 tahun barua diaorg (lawyer) call sambil berckp kasar "kalu dah tahu hutang tu byrla....takkan nk bwak kekubur"....sy ingin jelaskan disini...org melayu bukan bodoh.....dan bukan tak mampu.....tapi memilih perkhidmatan yang mudah untuk mereka dapatkn......kalu tak mampu pon janganlah perdaya org, ambil kesempatan, menipu, mengugut org melayu......kebanyakkn org meminjam ni org baru nak hidup dan berumah tangga......mmgla takde duit sgt....tapi bukanla bangsat sgt sampai taknak byr.....CM tu sengaja melewat pengambilan brg sbb nak charge lebih.......ini cara mereka meniaga......menipu....mengenakan org.....org melayu ni mmg takde duit...tapi berbudi bahasa.....kalu setakat tak bayar satu dua hari tak pelu memaki org.....org melayu ni islam ttp akan byr hutang.....tapi servis kalu tak bgus...brg dah di pulang madih nk mintang utang.....namanya penyamun......mari kita semua boikot CM ni......mana2 barua CM dlm blog ni kita doakn semoga dia tak jatuh miskin....amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. yela..dulukatanya lepas ambil brg kata dah settle ...tp kenapa skrg dia kata ada tertunggak.. mcm saya tahun 2005 qtqu 2006 dia ambil brg..kerana mmg x mampu nak bayar dah setelah pakai setahun lebih. bayangkan tiba2 2013 ni .dia ada kata tertunggak baki dr jual barang kenapa nak ambil masa lama baru nak bgtau..

      Padam
  56. Gajah kuning ni mmg penipula....mana2 yg ckp mcm bagus suruh simpan duitla.....takde duit tak payah berhutangla....apa ingat org ni anak raja ker....ko yg berckp tu takde utang ke.........kete ke....umah ke.....ha simpan la duit sampai brjanggut baru beli umah.....duit api air dah bayar.....jangan hukum org.....org pegi berhutang tu mungkin nk anak2 dia ade sofa....tv.....masalahnya org tak puas hati bukan sbb mahal ke...interes ke sbg sbb utamA....tp gajah kuning ni penipu....cekik darah....org dah pulang brg claim lg...org dah byr abis dikatakan blum byr.....ok.cara mudah.....mana yg tak tau....pegi buat report polis ramai2......sbb...selepS beberapa tahun baru suruh byr tk bleh diterima di mahkamah......so ini bleh jadi kes penipuan....kedua....jgn byr sbb 5 tahun lagi pon dia akan claim korang blum baayar.....ketiga..boikot ramai2.....sumber memberitahu gajah kuninh ni sale dia dah teruk....sbb tu tipon org sane sini...menipu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku setuju.. yg nak poyo sgt ckp x de duit x pyah utang, suh dia duduk hutan! cam lah umah n kete dia tu cash!! Org kaya lg bnyk hutang! Lg besar gaji lg besar hutang dia buat! Ada paham!!

      Padam
    2. Baru smalam sy kena... kata sy berhutang sejak thn 2005... sy dah buat report polis

      Padam
  57. Smlm kawan aku ajak gi court mammoth kat JB Nak survey aircon katernya,...tapi kita org nak beli cash. Survey punya survey, jumpa...tapi stock tak ada...takperla, kami dpt survey harga. But cash price much cheaper. Aku pun memang nak beli steamer iron. Then, jumpa...macam biasala hati dah berkenan, dan harganya pun kurng 50 hengget dari Tesco. Pastu terus aku tanya nak beli satu, tetiba sales person kata takder stock. Then aku just cakap, kalau takder stock just update there as no stock. Tetiba aku pulak kena marah, dia kata dia pun kerja kat situ, management dah buat macam tu apa dia boleh buat. Ermmm, tak byk cakap ..aku pun blah but with a little thanks for his update. Aku rasa aku ni pelanggan, dia tu pekerja. Gaji dia pun org byr. Tak sedar diri sungguh....

    BalasPadam
  58. memang courts ni cekik darah....pada umat2 sekelian jgn la ambik barang kat courts...aku baru kena jap2 tadi call kata ada tungakan 3 bulan pastu kalau tak bayar kami hantar colector g umah...sebijik cam ah long.... tahun lepas ada tunggakan pada hal dok bayar bulan2.call main sergah je banggang btul

    BalasPadam
  59. Saya pun ada beli aircond 2 biji dlm tahun 2010.. Tp saya rasa pelik sb saya kena byr RM6890..selepas seminggu saya buat instalment, sy cadang nk bayar sebiji aircond bg ringankan beban tp lepas mintak statmnt settlmnt, pekerja court kata saya kene bayar lebih kurang 5k, makin cpt nk setel makin byk die cas.. Pekerja tu suggest spy saya teruskan bayar bulanan.. Oleh kerana ada sedikit financial poblem, saya tetap byr tp tidak sepenuh amaun.. Pada awal januari, pekerja courts call dan buat ugutan dan sehingga dtg ke rumah menghantar surat utk tarik semula brgn dan beri tempoh 3 hari.. Saya mintak statmnt dan apa yg memeranjatkan saya terdpt byk amaoun yg di key in
    31/3-rm3534
    1/4 - rm2200
    1/4 - rm1200
    Semua kenyataan delivery..
    Saya cuba buat kira2 sendiri berdasarkan harga aircond LG pd thn 2010
    1hp-970
    1.5hp- 1250
    Jumlah =??? sekiranya interest 24% sethn x 3 thn.. Jumlah keseluruhan baru 4k tp mana dtg sampai 6890?? Kenapa ada 3 kali delivery dlm butiran sedangkan barang cuma dua???
    Perlukah saya repot?
    Apa perlu saya buat?
    Pd siapa sy perlu mengadu?

    BalasPadam
  60. Courts Mammoth = Kaut Maut

    BalasPadam
  61. Nk tnye ckit.. Courts x amek deposit ke?..

    BalasPadam
  62. salam kpd pembaca sekalain,
    Dalam kehidupan kita seharian ni memang kita tidak trlepas drpd melakukan kesilapan,walaupun kita dh habis berhati2 namun kita terkena juga...so,sesiapa yg hendakkan sesuatu tu pastikan jgn amalkan berhutang,klau bole byr cash je,klau x mampu kumpul duit skit2,drpd kita brhutang kita kena byr lebih drpd apa yg kita dpt...mmng la kita dpt barang dulu tp tiap2 bln kena byr hutang,sama gak dgn kumpul duit dulu tp akhirnya dpt barang jugak,janji hidup ni kena bnyk bersabar dan tidak terlalu ghairah dgn sesuatu yg menarik...bnykkan istighfar,moga hidup ni diberkati Allah..amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kadang-kadang orang yang berhutang ni bukannya suka sangat berhutang. Contohnya kalau peti sejuk dah rosak, takkan tak beli peti sejuk baru? Macamana nak simpan barang-barang basah? Peti sejuk yang dibeli pun cuma 1 pintu sahaja. Nak beli cash memang la takde duit.

      Padam
    2. setuju.peti sejuk kat rumah tu rosak.budak rumah pulak lepas tangan.nak repair saja pun dekat 400..sebab tu ingat nk beli kt CM yg baru..mmg dh agak dia charge double tp x tau la smpi mcmni skali...takut plak rasa.

      Padam
  63. Asslammualaikum....

    Pd thn 2004,sepupu sy beli barang2 dr CM mggunakan payslip gaji saya...
    Tiba2 Mei 2013 sy dpt col dr pihak CM mengatakn ada hutang x berbayar sebnyk RM8280...Terkejut beruk sy mendengarnya..rupa2nya sepupu sy x byr hutang CM ni..
    Bertalu2 msj & col sy trima tberbagai2 no phone yg kluar..
    Tp saya x layan..CM anta surat pd alamt di kmpg,pastu col mak saya plak..Siap bgtau ada waran tangkap utk saya..Ingat kita ni bodoh,xtau undang2 ke..Sy bgtau mak,buat bodoh jer..Tak tenang hidup kita dibuatnya..
    Apa yg sy tau,mereka ni ejen yg dilantik utk memungut hutang..
    So dpt komisyenla dr CM..Cara mereka mengalahkan Along kutip hutang..Pegi mampusla...saya xkan bayar..kenapa baru sekrg nak cari..Apa2 pun saya tggu surat dr mahkamah..

    BalasPadam
  64. Courts mammoth kan gajah...riba sebesar gajah...

    BalasPadam
  65. Report je ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia.

    http://e-aduan.kpdnkk.gov.my/eaduan/main.php?lang=2

    BalasPadam
  66. Lebih baik beli di kedai Jepun spt Aeon atau Best Denki. Tak ada masalah.
    Courts adalah sykt Yahudi sama spt Tesco.

    BalasPadam
  67. Saya pun dah terkena ni...Paymnet setiap bulan cantik je tiba2 ada call dr.Legal kata saya dah tak bayar 4 bulan. Call head office CM, kata payment saya tak ada tertunggak pun...Benggang lah. Aritu nak bayar lump sum pun terbantut sebab kena bayar 2x ganda harga barang.Sakit betul hati ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama la dengan aku...yg pelik nye byar sebulan smpi 2kali tp ada jg tertggak....kalu ada call aku bt bodoh je....mslhnye yg bt aku menggelabah nak dtg kutip payment smpi ke rumah.n sms ugut mcm yg korang semua ktkan...slama ni aku beli jg brg kat cm ni installment tp xde mslh...skg melampau2 pulak cr diorg takutkn customer...jd takut plak aku

      Padam
  68. saya terkena juga beli laptop hp window 7. yang tak puas hati tu jurujual kata ada stok. Bila dah dapat hp yang display. bengang betul. penuh dengan gambar barang court yang nak di jual. tak puas hati rasanya.

    BalasPadam
  69. Terima kasih...saudara sekalian... ingat nk pg courts sabtu ni ade sale besor... nampaknye tk jadilah nk beli cash di c.m.


    BalasPadam
  70. Kredit card dah OVER LIMIT pun ada hati nak berhutang lagi... gi courts boleh... syaratnya... BELI CASH.. atau saje saje jalan tgk barang... =))

    BalasPadam
  71. aku sampai ke sudah x baya dah..ade ke patot laptop display kasi kat aq..jual harge baru..pkai kejap da rosak..last2 aq hanta kedai tros mls nk hanta CM balek sbb dah phm sgt brape lame nk tgu..last2 rosak terok..tros xde hati nk baya..surat bagai2 da smpai,call family sane sini mtk aku baya..call aku ckp kuag aja,aku maki balek abes2 smpai die letak tepon..die hanta collector company dtg uma (CINA) die nk mara,aku maki die aku kasi card kedai laptop yg repair tu suruh die g amek sendiri sbb aku ckp aku dah taknak laptop tu sbb aku rase tertipu..tapi die tak amek pon..lps tu amek balik laptop tu kejap je rosak balek lepas tu aku buang tros..lantak dorg la nk buat ape pon..tak lalu dah nk layan company CM yg mintak kene pijak tu..

    BalasPadam
  72. Sy pun kena...sblm beli dorg ckp ade set combo..mesin basuh+rak tv+samsung smart tv 42"+sofa l shape+plug antikilat=12k..san dorg jnjikn ade cashback rm1800..then sy bru dpt rm1200,lg rm600 da staun tk dpt2...ble tye staf court dorg ckp tye kl,ble kl col suruh tye branch yg kite amek brg,one day sy mmg sengaja hold payment 1bln..utk kali ni caj lewat dorg charge 1ari rm1...ble dorg col sy tiaw balik,sy nk cashback sy dlu bru byr full payment...dorg diam dan cm biase suruh tgu ...mnyesal tk gune,sbb da terkena ni,lps ni mmg tkde la lg nk installment ngn kl..fobia..staff die pn agk kurang ajar dgn custemer... Phuiii !

    BalasPadam
  73. Siapa di sini yg dah pernah bertindak kat persatuan pengguna pasal CM ni? Terbaiknya kalau kita semua adu ramai2 kat persatuan pengguna seluruh malaysia ni supaya boleh betindak..kita desak supaya CM ni ditutup serta merta..memang sgt kejam sebab ramai fah tertipu dengan CM. Sampai bila Orang Melayu nak ditipu? JOM RAMAI2 BERTINDAK..KITA YAKIB BOLEH MENANG. BAGAIMANA SYARIKAT CEKIK DARAH NI BOLEH HIDUP LENANG DIBUMI MALAYSIA NIH!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom.. Bagaimana caranya

      Padam
    2. Suami saya kene tipu gores menang rm3k. Saya bawa ke tribunal pengguna. Kami menang dan dia dah byr balik semua rm lepas tu.. dan brg dia sudah kami kembalikan...pegi ke tribunal office, isi form dan ikutpanduan dia suruh..pastu naik court tribunal tu ikut tarikh diberi, kalo dia salah, dia takkan dtg and automatic kita menang kes... tunggu la surat sterusnya dari tribunal kpd mereka yg di cc pd kita . Mereka akn dikena tindakan jika tak ikut arahan mahkamah...

      Padam
  74. saya buat hutang tahun 2001, 2002 barang kena tarik sbb tak bayar penuh tiap2 bln.. tetiba dapat call dari courts ni kata saya masih berhutang rm825.00.. dah 11 tahun baru tau masih ada hutang sedangkan barang dah lama dipulangkan.

    BalasPadam
  75. kahkahkah... laen kali tada duit buat cara tada duit. itulah Melayu, Malas membaca! aku biasa jumpa jenis ni malas nak baca agreement jenis pakai tenyeh je. haha. masuk mahkamah pon confem korang kalah. agreement tu hitam putih beb. belajar dari kesilapan diri sendiri, salahkan diri sendiri sblm salahkan orang lain. sekian... selamat hari raya!

    BalasPadam
  76. Kesian korg y da terkene kt CM dajjal..td wife ak col nk bli meja makan dan sofa kt CM sempena raya ni..biase la musim raye mesti nk jemput org dtg umah beraya..rumah tengah kosong sbb baru kawen..wife ak kte murah2 promosi raya..ak ni klau nk bli bende..ak mesti search dulu..mne tau kne tipu ke..search punye search terjumpe blog ni..langsong tobat ak xnk pegi..huhu..selamat duit ak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekarangni senangla boleh search dulu itupun ada yg tertipu gak.. zaman dulu mana ader blog mcmniboleh war2kan kat org ...kalau ader aku pun x tertipu weh..boleh lg berhati2 ..

      Padam
  77. Seronok baca blog ni. Aku banyak beli barang kat CM ni. Memang puas hati setakat ni. Sebabnya aku bayar cash. Sebab tulah aku dapat harga berpatutan berbanding kedai lain. Biasanya aku buat perbandingan harga hutang dengan cash. Moralnya...ukur baju di badan sendiri.

    BalasPadam
  78. Hmmm...aku pun pelik..tetiba je CM kol kata aku ada utang lagi rm5k nak kena byr padahal barang dh amik tahun 2010 lg.. mb collector ni tdesak kot nak guna duit untuk raya...lantak dia la..nak aku bayar..aku pun dah nak muflis..silap orang la dia mintak..

    BalasPadam
  79. Hurm btul tu interest tahap gaban.cara msg mcm ah long

    BalasPadam
  80. Tinggal lg 700 je lg baki kt cm tobat x nk amik brg kt cm dah.

    BalasPadam
  81. moral of the story klo nak bli pape nak sign paper bce dlu doc. nya bukn main sign jer... dah beli tv tu bayar jer lah... kan... takan free kot... mak aku bli krusi kt cm ok jer... xde pun cm ahlong2.... utk org yg xbyr mmg lah rsa cmtuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. memeyla...cmla ko tau betape pressurenye mak ko nk bayar utang or xpon xrealize actual payment bape??sbb pe ak ckp cmnie, sbb ak sndr pena kje collection kt courts nih,kecian dowh mkck pkck y beli installment y sedor ditipu oleh salesman CM tp trpkse bayo gak.ak xnafikn la situasi kt atas nih.lebih baek bli cash dr berutang nih. klu x jdla cm perumpaan " bior papa asalkan bergaya"...

      Padam
  82. Aku lagi r kesian, x pasal2 kena jawap mcm2 soalan dari staff CM yg mmg hampeh ntah pape ntah ni..aku bukan org yg suka berhutang yerkk..harap maklum..aku cuma dijadikan referer bg pihak org lain.tapi yang kena maki nyer aku..aikkk patot x? Time tu aku rasa nk bako jerk CM tu..nyusahkan.

    #skrg ni dorang da x guna istilah gerentor ea? Skrg ni lebey glemer guna istilah rujukan..yer ker? Ade ker yang dah terkena cam aku?

    BalasPadam
  83. Salah sendri x baca agrement.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan tak bace agreement...dia minta kita tandatangan bercopy2 kertas sampai lenguh tangan dibuatnye...tulisan kecik2 dalam bahasa inggeris lak tu...

      Padam
  84. courts ni mmg cekik darah..interst smpai 2 3 x kali gnda..financial kta bknnya tiap2 bln stabil, mesti ada yg terlewat byr..tp yg diorang ckp nk kutip duit kt umah 2 x dtg pun, sja nk ugut ja..
    1 lg dia punya service mmg super bad..ari 2 mesin basuh yg bli kt diorang rosak, masih ada waranty so sy wat report rosak n suh g repair..officer 2 ckp dlm 2 3 ari org akn dtg umah.tunggu punya tunggu dh seminggu xda org cll @ dtg umh..pas 2 sy cll courts n ckp ngn officer 2, dia leh lupa psal report aku..dia x key in pun dlm system...dia kta bru nk masuk report..sminggu pas 2 xda org dtg jgak..sy dh benggang dh, klw byr lmbt kna ugut, tp ni service diorang lg lmbt xpa plak..pas sminggu sy cll lg n ckp ngn officer lain, dia cek report sy 2 xda lg dlm system diorang..geramnya dlm ati ni!!..pas 2 bru bdak 2 masuk report n dlm seminggu org dtg repair mesin...
    3 minggu bru settle case 2..

    BalasPadam
  85. bayar jangan tak bayar courts mammoth mcm ada lobang dgn 1 badan kerajaan syarikat mana je korang kerja dia mesti dapat jejak badan kerajaan mana ha pandai pandai la korang teka....

    BalasPadam
  86. masa aku praktikal kat court (mahkamah) dulu, paling banyak civil cases -default in payment courts mammoth la...berapa almari file dia sj... drpd situ aku agak ada something wrong ngan dia pny polisi sbb klu hearing case diorang mst kecoh sbb customer claim dah bayar and so on, yg kna plak org2 kampung, mak cik mak cik...so drpd haritu aku mmg berazam x nak deal dgn courts mammoth, that kind of situation is one of the reason knp aku tak practice jadi lawyer, sbb aku rasa law does not actually have the necessary power to protect the public except for those who are aware of it and have the guts to manipulate it to their own favor. nasihat aku pada org2 kita, yang mana bujang-bujang lagi tu dah bleh start kumpul duit slow2, beri keutamaan pada mana yang perlu je, nak joli ada masa dan ketika dia, jangan nanti esok2 dah kahwin, duk kerja kumpul hutang je...

    BalasPadam
  87. Br terpikir nk beli set bilik tdo kt court...alhmdulillah buka page ni....so tk nk la beli kt court...terima kasih pd yg knsi citer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2.. Boikot Courts ramai2!!! semalaysia! sebarkan2

      Padam
  88. Aku cuma nak bg tau kat korg interests kat cm 1.99%.. Yg korang nak sgt bhutang kat cm buat ape? Korang kaya kn? Beli cash lh.. Tak pyah bhutang.. Knape korang tak tgok btol2 dulu dkat system or agreement? Yg korang anggukkn kpla tu knapa? Sapa yg bodo n sapa yg mbuatkn diri tertipu.. Pernah dgr diorang buat explaination kat korg apa itu apa ini? Mmg korg tak dgr, hnya angguk kpla je kn.. Adoyai.. Bemgap lh.. Bforw sign tgok dulu isi kandung agreement.. Ibarat nak mkn buah tp berulat d dlm.. Tau berulat tp masih nak bukak.. Manusia zman skrg ni tau nak merapu yg bkn2 je tp tak sdar dri.. Patutlah tak maju..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesti org courts ni... Tahu2 je die explain, kita angguk2 je. Banyak lah ko angguk! dah explain lain, dlm agreement lain.. Kepada pekerja courts.. istighfar byk2 kot2 gaji ko tu halal or haram. Interest melampau, free2 kena sumpahan orang..

      Padam
    2. haha...sahla die ni pekerja courts..klu x salesman, collector..collector tu y kaki tarik brg..area pj ke k.l ke mne2 ke spe2 nk kje senang, pangai cm sampah, xbley kje gan org len mmg spesies nih la y ak sebut..sbb dorg xle crk kje len.ske mkn dwet taik org len.w.t.f statement mangkok nih.nmpk sgt sllu dajalkn org.xpon y xpen kne btg idong sndr...spnjg ak kje gan CM vavi nih xde ak kenal pn salesman or collector y kasi explain betol2.tau nk mkn dwet haram pastu lepas tgn bg kt org service jwb..hakhaktuuiihhh!!

      Padam
  89. Hubby sy mmg ada bl brg kat courts stakat nie,alhamdullilah payment ok.tp br2 nie ada bl brg janji 2@3ari leh dpt brg tp lps sminggu tggu x ada sape cal dr courts.kt yg kena cal tny jwbnya x ada stock..ms pujuk bl ckp stock ada nie dh dkt 1/2bln tggu brg x dpt gak .jgn nnt br dpt pakai ada problem pulak brgnya..takut gak bl dh bc blog nie huhhu

    BalasPadam
  90. AQ sevey led 40in harini tp xjd la klu cmni, xnk wat bisnes dgn courts.. TAKNAK.....

    BalasPadam
  91. tgh cari2 no customer service courts.. terjumpa blog ni... dlm byk2 komen ni rasanya saya yg paling teruk kena... sy xde buat hutang dgn courts pn.. semua brg rumah sy beli cash.. xde la kaya.. tp berjimat2.. sbb x nk berhutang... best partnya... biras saya (kakak ipar suami saya) yg berhutang dgn court.. tp suami, saya n family yg kena.. suami saya tu baik tahap gaban... x tau nk describe tahap baik dia tu... bg guna nama dia sbg 'reference'... tup2 yg buat hutang tu x byr.. suami saya yg dpt kol drpd courts.. lelaki cina... maki2.. siap ugut2 lagi.. kes ni baru berlaku smlm... siap ugut nk dtg rumah pukul 4pm.. nk hantar 7 org.. suami sy dh takut... sbb kt rumah ada anak2 n mak... takut dorg diapa2kan.. terus dia buat laporan polis dkt balai terdekat.. persoalannya... knp nama 'reference' yg dicari... klu dorg nk ambil brg... kt rumah saya bkn ada brg courts pn... mmg betul dorg ni ALONG.. cover aktiviti disebalik penjualan brg2 rumah... sbb ALONG ni akan cari sesiapa je asal blh..sy baru lps kol customer service.. jwpn.. itu bkn kita tp collector yg diupah.. lps tu sy tya la.. knp nama 'reference' pulak yg dia cari.. dia jawab mungkin x dpt kol si peminjam.. sy tya lg.. napa collector tu x mnta je no contact peminjam yg baru.. nape terus ugut2 mcm tu.. dia jwb.. eh, x sepatutnya dorg buat mcm tu..sy dh start pelik.. blh plak dia ckp mcm tu..sy pn ckp dgn dia.. mnta dia kol collector tu suh kol direct org yg berhutang... jwpnnya.. kita x blh buat mcm tu.. pulak... dh klu dia x blh buat mcm tu.. sapa plak yg blhnya??? Sy yg x berhutang ni dh jd mangsa keadaan.. persoalannya..Kenapa xde pihak2 berwajib ambil serius tntng kes courts ni?? xkn nk kena tgu masuk TV3 bru pihak2 berwajib ni nk buat statement bodoh...

    BalasPadam
  92. Saya pun bengang dgn courts ni....2 thn lepas ada la beli notebook kat dorang ni itu pn sgt terdesak sbb nak buat assingment. pastu aku bayar cantik je tiap2 bualan. 3 bulan lepas aku tukar tmpat kerja so biasalah gaji kena tahan. tapi aku still bayar 2 bulan tunggakan. tetibe bila aku nak bayar bulan ni sekali ngan tunggakan sebulan x bayar tu tetibe dorang cakap aku ada 4 bualan x bayar. mana aku tak angin satu badan. gaduh punya gaduh aku bayr jugak 4 bulan tu. tapi dorang ni memang setan...aku dah byar pastu asyik sms aku ugut nak dtg rumah la opis nak tuntunt bayaran..sekali ngan caj 20%. bila aku call dorang...kata x yah layan klu dh byar. abis tu dorang bagila tau hq aku dh byar. ni ada lagi sms tu..aku try cll no tu x jawab2 pulak. aku rasa klu dorang dtg cari aku memg kena perambat la dgn penyapu ke parang kontot ke....gerammmm...

    BalasPadam
  93. Saya pun kena dgn beli Notebook, sgt terdesak sbb notebook lama tiba2 buat hal. Masa nak beli tu nampak diorang iklankan 1+1, saya tanya apa maksud tu. Diorang explain 1+1 maksudnya setahun bayar bulan2 then lepas setahun boleh terus bayar baki. Dengar time tu excited juga sbb nak beli cash tak mampu, notebook buat hal betul2 lepas kahwin (duit dh kering dh). Diorang suruh sign agreement, ok sign sbb byk kali tanya diorang n confirmkan btul2 pasal 1+1 (percaya sgt lah time tu..) Aleh2 lepas setahun nak trus bayar baki.. tanya baki berapa depa ckp RM 3+++!!!! Gila! harga notebook tu RM 1+++ je kot! tanya punya tanya depa ckp akak ambil yg utk 5 tahun so interest tu kira siap2 utk 5 tahun. Bodoh! kalau aku dh mampu bayar baki awal, buat apa nak kira interest utk 5 tahun kan?? kalau mcm tu baik aku trus sambung je bayar bulan2... so tak jadi bayar walau 1 sen pun! Lagi 1 diorang pandai buat kutipan tgh bulan (dlm 15hb). dia msg2 n ugut2 bgtaw akan dikenakan interest 20%. Interest lagi!!! Strategik buat duit plg keji courts ni. So lepas ni kpd sesiapa yg teringin nk berhutang dgn courts ni, sila study abis2 & baca lah komen2 berguna ni.. COURTS mmg PENIPU!!!

    BalasPadam
  94. Wow, seriuosly secara diam tak diam, post ni dah berusia lebih setahun dan komen negatif terhadap courts masih lagi sentiasa dilemparkan. setelah aku buat kiraan terhadap semua komen2 negatif, rupa2nya dah mencecah hampir 300 komen and still counting... berbeza seperti electrical outlets yg lain spt seng heng, harvey norman, best denki, hsl, hlk dll, courts adalah yg PALING BANYAK diperkatakan secara negatif. secara kesimpulannya, apa yg dapat kita rumuskan?? tentunya kita semua berfikiran yg sama.. Namun yg menjadi persoalannya apa yg patut kita lakukan?? mungkin sesetengah drpd pengadu/mangsa malas atau tidak ada masa utk membuat sesuatu terhadap masalah ini. lebih2 lagi mungkin ada yg bersikap pessimistic ttg peranan yg boleh kita lakukan. Pada pendapat saya, perkara paling MUDAH utk kita lakukan utk 'MEMBERI SIGNAL' ketidakpuasan hati kita terhadap courts (dan tanpa perlu bangun dari kerusi yg anda duduk sekarang), ialah kuasa MEDIA SOSIAL spt facebook. Anda cume perlu LINK kan blog post ni ke status FB anda atau ke mane2 PAGE dan GROUP yg anda rasakan sesuai. Kemudian kita cuma perlu tggu dan lihat KUASA MEDIA SOSIAL. (caranya copy URL page ini dan 'paste' ke mane2 status/komen FB).. lakukan sebanyak dan sekerap yg mungkin. Zaman sekarang ini, banyak benda di dunia ini dapat dijatuhkan dgn hanya menggunakan kuasa internet... anda mampu mengubahnya.

    BalasPadam
  95. So far,saya bli kat courts ni..mmg byk mslh.nk lulus loan,snang..tp nk dptkn brg kita oder..mcm2.ms nk amek,sume ada stok..itula inilah...
    Tp mcm saya,email dan telefon dorg setiap hari..biar dorg plak skt ati..bila payment da buat,still dapat sms ugut2..saya straight pegi branch dan hangenkan manager dia.sekali tu jelah saya dapat sms...
    Kalau cashier dia,bln ni kira lain bln depan kira lain...saya suh dia tunjuk mcm mn dia kira.ada sekali,saya suruh dia baca sifir 9..geram punya psl.
    Jgn berlembut kalau itu hak kita.mungkin tak semua org mampu beli cash dan lumrah manusia,inginkan sesuatu yg material utk kegunaan harian.atau mungkin kita mampu hari ini,tapi anak cucu kita..lom pasti lagi,nauzubillah..
    Jd,jgnla sedap tekak je ngata kat org suka bhutang!

    BalasPadam
  96. Baru nak check kualiti sofa CM, langsung decide tak nak beli kat CM slps reading thru all the cons.... (w/pun niat nak beli cash)... risau pasal workmanship & back-up service CM klo mcm ni.... Thank you guys for sharing your inputs!

    BalasPadam
  97. apakata kita buat kempen hentikan beli barangan CM secara besar-besaran seluruh msia...kita tubuh j/kuasa dan dapatkan penaja bagi menjayakan kempen tsbt...

    BalasPadam
  98. moralnya,x payah lah berhutang,simpan beli cash,kalo beli kereta/rumah tu x bole la nk cash,takat tv bole aje simpan skit2,sume org tau kod mamot interest mmg tinggi,dh sign aggrement,redha aje la

    BalasPadam
    Balasan
    1. x semua org mampu bli cash.

      Padam
  99. Salam untuk pembaca. Ambil iktibar Dan sebarkan kepada pengguna Yang lain akan kekejam court, mohon pihak kerajaan ambil tindakan Yang sewajarnya.Slogan rakyat didahulukan.Terima kasih



    BalasPadam
  100. As salam..saya beli barang dr court mamomt seremban..brg kperluan isteri sbb die dpt keje di sana..dan masa tu tgh mengandung..sy jarak jauh dgn isteri..belikn katil tilam periuk cerek dan peti ais..semua barag yg paling murah kami amik..masa pnghantaran..cerek xdihantar..tp org lori tu suruh sign juga tp kat bawh die note kan cerek xdpt..then tunggu bulan ke bulan sampailah isteri dh resign keje sana..pindah ke court mamont melaka sy suarkan juga mana barag..sana sini lepas tgn..then sy stop paymnt sbb harga dhlaa tmasuk cerek..mmg cerek tu cash baru rm60..tp hutang dah g 200..nilai sikit tp bg kami yg xmampu ni..singgit pun diambil kira.. then dptlaa call dr court mamont ni..saya ckp sy nk cerek then baru sy bayar mcm biasa..org yg call tu cakap ok nnti rujuk balik..pastu selang bbrpa bulan diorg call lg..kali ni mntak sy trun seremban ..say trun demi nK settlekan kes ni..di seremban refer pd pegawai diorg..tp masa tu die Mik resit terima brg yg ada tulis cerek xditerima..saya mmg bodoh masa tu ..xalert. sampai thn lepas xder tindakan ape2..kemudian thn lepas dlm bln 7 diorg bg saya dua pilihan..nk bayr tu brg diambik..sy ckp amiklah..sy xnak bayar sbb xde cerek..dan skrg diorg fax kat sy ada urusn mahkamah..dan klu xnk kena bayar rm2800..gile tak???..sedangkan keputisan lelongN brg yg diorg amik blik tu diorg xckp brap..then nk byr nilai yg lebih dr jumlah hutang..peguM yg mereka lantik pun xberi kerjasama yg baik..ini ke yg korng2 yg membela court mamonth nak bangga2 kan? Beli cash bgusla bg korg yg kaya..korng yg pk kami beli tv 60 inci ..peti ais 3k 4k punya...nk wat kesimpulan kami ni org2 melyu bodoh yg suka bhutang adalah saLh..ye mmg ada yg suka nk bgaya lebih ..tp xsemua k..so komen korng psal simpan duit beli cash dan sebagainya tu sangat xreleven utk pos2 kan di entri admin pge ni..pk perasaan org yg beli brg kat CM ni kerana terpaksa..

    Skrg ni rasa sgt2 trraniaya..ye saya mengaku sy bodoh agak sebab sy x aware tentang dokumen semua tp mana hak saya?..brg sy beli xde..then nak saya bayar?..dh dpt tanda tgn sy bukan main smua lepas tgn..tp sebelum dpt tanda tgn..time sy pilih brg ikut membontot je ..ape cite????.jgn byk sgt seleweng org..mmg pihak tribunal pun maybe xdpt tlg kita sbb cm ni pandai hapuskan bukti yg kita ada..diorg syarikat besar konon setakat kita fight individu ni setkat jeling je .. mai kita kumpul ramai2 buat report..

    BalasPadam
  101. niat di hati nk beli tv sony 40 inci cash.dh survey kat sony center harga fix xde diskaun free gift dvd player x hingin aku.so smlm ternmpak dlm metro hrga diskaun 200 dr rrp.so td call courts cawangan station 18 ipoh ckp harga tu mmg confirm harga cash.aku tny promosi ni smpai bile jurujual tu ckp harga promosi minggu ni je.aku tny brg ade ready stok ke dia jwb xde kena tunggu.yg ade just display set.jd dia cadangkan aku bayar abis dan tunggu stok smpai.tp bile bc crite tuan/puan sekalian kat blog ni takut plak aku berjanggut menunggu brg x smpai2.atau pun silap2 dpt brg display kut.hehe nk g srvey kedai2 bese pasni lunch ni...

    BalasPadam
  102. moral of the story, korang x payah belagak nak pakai itu ini nak nampak kaya sgt.. ada duit beli cash.. x payah fkir hutang.. korang pown bodoh.. wat keputusan x fkir panjang.. pas dah kena baru nak komplain.... dah itu cara courts mammoth.. korang bising2 dlm nie pown x dpt hasil apa.. senang cita korang fkir lah sendiri..

    ::Pkai ikut kemampuan, jgn ikut nafsu:: x mampu wat cara x mampu, jgn belagak mcm kaya sgt....

    BalasPadam
  103. btoi ker klu xbaya dorg SITA brg sume brg umah kita ?

    BalasPadam
  104. alhamdulillah..settle juga dengan memot nih..cuma yg herannya depa nih tak reti nak letak actual ammount ke ? cuba lah letak balance tuh bebetul..nih tak last month letak 7++..bila nak clear kan bulan nih..disuruh nya bayar 9++ -_- tak ke heran tuh..haaiiisshh malas nak tanya..buat sakit hati je...

    BalasPadam
  105. kalau x mampu jgn beli
    tgk juga setakat mana kemampuan kita.

    BalasPadam
  106. Pada tahun 2004, adek saya telah membeli set bilek tidur, kemudian dia telah berkahwin dan mengikut suaminya ke Sabah dan berhenti kerja. Setelah hampir 3 bln pihak CM menelefon meminta dia untuk membayar,
    kalau tidak barang itu di ambil. Atas persetujuan adek saya, barang itu telah diambil oleh pihak CM dan berjanji tidak akan menuntut apa apa hutang.

    Dua minggu yang lalu saya ada menerima panggilan telefon dari lawyer or what ever lah (ah long) menyuruh saya membayar sebanyak RM1500. Saya dengan terperanjat memberithu bahawa bukan saya yang berhutang tapi adek saya. Alasan yang diberikan adek saya tidak angkt telefon ketika dia menelefonnya. Saya pun call adek saya dan memberitahunya. Memang sah mereka tidak menelefon dia tetapi call saya dulu. Eik, apa hal pulak bukan aku yang hutang. BODOH.

    Selang sehari laywer atau ah long call dan mengugut saya untuk mengambil barang barang dalam rumah saya pulak. Eh, kenapa nie, bukan saya yang berhutang. Lepas tu dia asyik asyik call saya, saya dah tak boleh tahan, saya pun marah dia balek. Dan dia cakap segala percakapan di rakam. Lantak kau lah kau nak rakam. Org pun susah jugak. Barang kau dah angkt nie nak sruh bayar dgn process mahkamah. Lantak kau nak declare bankrupt aku duit dlm bank pun 'zero' dapat gaji jer abis bayar semua bil-bil, termasuk perbelanjaan anak di university.
    Cerita lama buat apa di korek. Sebab CM dah teruk jadi dia korek ler all the BAD DEBTS nie.
    Tak pasal pasal kau nak barang rumah aku pulak. Rumah aku TV semua lama punya. Nie pun baru repair.
    Pemungut hutang - si INDA tu pulak cakap mcm berteh goreng. Dia ckp farmer aso can pay, why can't your sis. Aku malas nak cakap banyak aku cakap pergi "MAMPUS" terus off kan hp. Sebab aku susah ler tanggung anak dekat university barang barang rumah aku semua antique. Notebook nie pun anak aku punya pihak sekolah bagi...

    BalasPadam
  107. Askom kak..sy bru lpas kena jg.bnda dh 2 taun sudah n brg dh kena tarik..taun ni mnta jelas byaran rm4,426.80 deorg kata wlupon brg dh tarik byaran ttap kena..soo sad..coz gj husband 900 sbln nk tggung anak 2 org.sy xkeja.sara hdup lg byar umah sewa lg..skrg husband jd xtntu arah..kiteorg call hak pengguna..tp hak pengguna kata mmang law mcm tu..to msa prjajnjian xda kata apa pon.dmana hak kita wahai malaysia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy pon baru jugak kena ni semalam.. sy bt repot polis je.. tak tau la sejauh mana diorang ambik tindakan spt apa yg diorang ugut dgn kite.. betul ke dia bawa sampai mahkamah?

      Padam
  108. Apasal beli barangan elektrik dengan cara hutang, kalau duit tak cukup , kumpul dulu baru beli, saya beli baramgan elektrik dengan cara tunai jer, I barangan 1 tahun, kumpul duit harga tunai murah dan puah hati, ni tidak TV dah rosak hutang tak habis lagi, jika kita hudup berhutang , maknanya kita dijajah - SO JANGAN HUTANG BELI BARANGAN ELEKTRIK DAN PERABUT>> takde duit juga beli barangan yang Seconhand masih lagi elok dam murah tak payah tanggung RIBA, RIBA Tu berdosa , pelil manusia beli Dosa riba pulok.hhhh

    BalasPadam
  109. Padan Muka... LOL

    BalasPadam
  110. tengok bangunan dia pun dah tau kemain besar lagi...bolehlah camtu ye tak..

    BalasPadam
  111. saya pun nak ulas sikit pasal CM.ni cerita pasal bekas suami,yang ada ambik barang dengan courts.baru2 ni dia hilang kerja.dan adalah tunggak n bayaran dengan courts ni.bia saya hubungi ex ni dia cakap akan setelkan payment hujung bulan ni bila dapat gaji.the best pat si debt collector yang call dan sms saya tanpa hneti bila saya bagitau ex akan setelkan payment hujung bulan i dia siap ugut akan blaclist saya dan akaun bank saya dan ex akan di freezekan.kena pergi rujuk bank negara dan insolvensi kalau nak mintak release.saya pelik gak ko mintak duit ko beku akaun mana nak amik duit.lepas tu hantar sms berbaur ugutan.mungkin tak nak orang bayar kot.

    BalasPadam
  112. saya pun dah serik pegi beli barang kat CM. Cukuplah sekali. Itu pun beli sbb time nak raya, tv tetiba je rosak. Kesian mak kat rumah x dapat tgk tv. Nak beli cash duit pulak tak cukup. Bayar x pernah mis. Harga asal rm.1000 jd rm3000 itupun byr on time.

    BalasPadam
  113. Courts Mammoth tu panggil ex2 debt collector yang keje dr company along kot. Bodoh siap nak peras ugut guna nama "Jabatan Perundangan" la, nak sita barang la, dtg takat bwk "NOTIS PEMBERITAHUAN BAYARAN LAMBAT", boleh mengaku tu surat penyitaan. bodoh ke hape? Mana surat Penyitaannya? mana surat mahkamahnya? main peras ugut ngan family member yang xtau pape boleh la kena kencing ngan org courts aka collection agency nih. nasib semua conversation kuang hajaq dorang aku dah rakam siap2. mmg polis report la. Hingat dorang tu financial institution ke hape smpi berani nak ugut nak freezekan akaun la nak bankrupkan la...keje call center tele-collection siap boleh mengaku dari "Jabatan Perundangan"...gile hebat tuh...kelentong x hengat..yang dpt sms2 ke call2 ke cer minta no pendaftaran syarikat dorang, berani bagi x...cer mintak alamat dorang, berani bagi x... sedangkan kat notis yang dorang bagi pon xde alamat...bagi no tepon contact person. No tepon xberdaftar ngan telekom, berurusan guna no hp??? Pelik sungguh...kata pas kat manager, padahal pas kat kwn sebelah meja jer. KELENTONG LEBEY...haha..mcm la kita ni bodoh sgt xtau trick2 kat call center collection tuh...dorang ni akan ckp ape je sbb nak kejar komisen dorang.

    Ni aku share no2 yg dorang pakai kelentong org nih. (Ni no Agency Collection dorang nih)
    Person In Charge utk satu akaun ramai gile
    Mazlina la Ashraf la Shafiq la Jaspal Singh la. dlm sehari smpi 4 person in charge call. gile hebat :D
    011-23825127
    0174586993
    03-42854514
    Company
    ARUS SELASIH SDN. BHD.
    Address:
    Menara Maxisegar, Jalan Pandan Indah 4/2, Pandan Indah, Kuala Lumpur
    Postcode:
    55100
    Phone: 0342854514
    Caller: ARUS SELASIH SDN. BHD.
    Call Type: Debt Collector

    BalasPadam
  114. hakhak..aku pun terkenaaaaa...aku beli laptop jenis HP taun lepas tu pun terdesak nak pakai nak buat assignment..takkan nak buat esaiment kt opis kang ada mulut longkang repot plak..
    aku sempat pakai dlm 4 bula dpn sbbnya aku bayar bulan bulan tp selalu dpt msg peringatan suh bayar..elllooo aku bayar terus la pas dpt gaji..pastu aku g kosmamoh ni punya payah nak tukar tarikh pembayaran sbb gaji gomen 25hb ke atas..konon kena buat pembayaran utk 3 bulan baru buleh..haram jadah sungguhh!!
    pastu aku dpt plak msg kata nak dtg kutip laptop kt opis..ni mmg aku didih laaa..aku call kosmamoh tpt aku beli, nah lagi best penipuan syiaall dia bg aku..dik kalau adik bagi balik barang tu adik kena bayar tau, itu ini laa sampai tahap dia kata nnt akunye nama kena blacklist di bank negara la ctos la nnt takleh buat pinjaman nak beli umah la etc..ok takpa ko pakai nama bank negara kann..aku call bank negara ckp dgn pegawai nama Elizabeth aku tnya kosmamoh ni ada kaitan dgn BNM ke sampai boleh nak blacklist ni..si Elizabeth pun ckp kosmamoh takde kene mengena dgn BNM puan.. nahhh..penipuan paling syiaaallll aku dpt..
    Nak hantar laptop pun payah itu ini last last aku mtk tlg kawan aku hantar kat kosmamoh di Sg Petani konon gudang dia paling besar la..hakktuiii
    Tapi still kaco aku lagi tu..aku geram aku uat aduan di KPDNKK stop jap setan tu kaco aku..
    Org KPDNKK call aku tadi minta aku g uat aduan kat Tribunal Tuntutuan Pengguna sbb katanya signature aku ada kt dorng tp di agreement yg aku dpt takde sign aku..yg aku paham kedua2 pihak kena ada signature kan baru sah kan..org KPNDKK tu cakap aku suh g jugak kt TTPM sbb ada kes beli tv kat kosmamoh ni la dah pulang balik 10 tahun pastu tuntut duet plak.dia ckp tak nak jd masalah kat pihak aku
    So aku akan ke TTPM dan aku akan update kat sini nnt insyaallah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Courts memang terukkkkkkkkkkk...

      Padam
    2. Salam. Tunang saya pun ada masalah macam cik juga. Beli komputer,, tapi dah lama pulangkan balik ke courts mammoth. Tapi masalah kami, resit pemulangan barang tu hilang.

      Benda dah lama. Memang la hilang. Ingat dah setel. baru2 ni dapat call..suruh bayar RM3000-Untuk barang yang dah dipulangkan!!!

      Terpaku sekejap sebab kami ni tengah buat persiapan nak berkahwin tahun dpn. banyak duit nak guna untuk benda2 yang penting. Gaji pulak bukannya bertimbun nak dibuat bayar kat courts untuk barang yang dah dipulangkan dan tak digunakan!

      Rasa macam sia-sia. Dia siap call, kemudian message guna lawyer nama haji apa entah. Siap call n message cakap klu tak bayar sebelum 6 november 2013, memang bank account kena freeze dan diisytihar bankrap!!!---->>ni memang saya tak percaya.

      Memang tertekan.Sapa tak tertekan? Nak kahwen taun depan n tiba2 nak dibankrapkan?

      Saya ambik keputusan nak search kat web tentang courts dan jumpa kes2 penipuan yang memang sebijik. Rupanya memang macamni perangai courts mammoth.


      Saya akan buat aduan kat tribunal pengguna.

      Padam
  115. saya pun tkena gak...ambik tab hrge pasaran Rm1999.00 tapi kat courts sampai RM3999.00 tmsuk interest..time tu teringin sgt nk gne,men ambik jerk n sign policy..tgk2 interst mlmpau..dh sign nk wat cmner...adoiiii...ble lmbt byr,siap ugut2 lak tu..nk kutip byran kat umh..agk2la,cam xbyr bbulan2..padahal lewat byr jerk kot bknnye ttunggak...siap nk ugut2,call n msg..cam la kita nie xtahu nk byr,walaupun dh ckp byr lewat tapi still gak xphm bhsa..nie la pertama n terakhir ambik barang kat courts...

    BalasPadam
  116. Nama pon riba'. Mmg lah akan ada pihak yg teraniaya. Sebab tuh terang2 dah diharamkan. Org melayu nama Islam, tapi kalau bab riba' laju je keluar alasan macam2. Keperluan-lah, leceh-lah, takde choice-lah, islamic lagik zalim-lah, dua kali lima-lah, mcm2 alasan ada.

    Kalau nak beli barangan rumah, try sabar beli pakai cash. Rase2 nye boleh hidup tanpe TV. Or beli 2nd hand dulu. Peti sejuk pon same, kalau yg kecik satu pintu takde laa mahal sgt. Hidup ikut kemampuan. Kalau smart phone tuh lagik la tak payah nak beli yg plg latest sebab nak celen dgn member2. Byk option murah kalau btol2 nak cari. Hati tuh jgn terpaut sgt nak barang mahal.

    Kalau kite letak matlamat jauhi riba' dalam SEMUA aspect kehidupan insya-Allah hidup rase kurang beban. Rezeki dtg dari Allah, so ikut ketentuan Allah lah. Serious, kalau harta bersih dari riba' mmg rasa tenang dan rilek walaupon duit tak byk.

    BalasPadam
  117. Alhamdulillah, bru tfikir nk g CM sbb nk cri laptop guna installment, sy ni housewife jd ingat nk bantu kewangan suami so nk try mniaga on9 sbb peluang byk, tp tulah, nk kena ada laptop. Jd sblm nk g sana tu, sy rasa baik survey dlu psl CM & price laptop kt internet. Mekasih admin & semua sbb sharing benda ni. Nampaknya better sy cuba consider cari di senheng aja, nk beli cash sy x mampu ^.^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam,ni saya ade 1 idea,kalo nak start business online,boleh beli pc terpakai,harga dalam 300 pun boleh dapat.Kalo laptop 450 pun boleh dapat.Dari segi spec xperlu terlalu high,Core 2 Duo dengan ram 2g untuk pc pun dah ok.Sebab kebanykan gune untuk online kan kedai je.So spec bukan masalah.Lepas business berjaya boleh lah upgrade ikut keperluan.Atau pun cari kawan2 yang company die ade buat leasing PC n Laptop.Kalo leasing biasenye harga barang tak lebih 2 tahun n harga kalo laptop biasenye 700 n pc lak 550.Dan saya doakan semoga anda berjaya dalam business online.

      Padam
  118. Klu dia kata nak datang ambik barang, suruh je dia org dtg. Aku pernah buat Tapi sampai sekarang tak pernah pun nampak dia org da dtg.

    BalasPadam
  119. PENGALAMAN SAYA YG BERLAKU SEMALAM 10 DISEMBER 2013

    Adik ipar saya ada membeli sebuah set hometheater n TV bernilai hampir RM8000 tmasuk interest... yg mana modal aslnya tak sampai RM5ribu pun... Semasa t.tangan agreement, adik ipar sy meletakkan NAMA/ALAMAT/No.TEL SAYA & BAPA MERTUA SAYA sebagai REFERENCE. 3tahun kemudiann... tiba2 pagi semalam kami mendapat panggilan telefon dr seorang LAWYER/MELAYU/PEREMPUAN bernama KHATIJAH dari RAVI AIDA & CO mengatakan bahawa:

    1. RUMAH SAYA + RUMAH BAPA MERTUA SAYA + RUMAH ADIK IPAR SAYA akan di SITAAAAA!!! (Lelongan akan dijalankan serta merta thadap segala barangan rumah yg ada di dalam rumah tersebut kecuali brgan MAKANAN dan PAKAIAN hanya kerana adik ipar saya punya tunggakan sebanyak RM3300 shj!!!!

    2. Lelongan tersebut akan dijalankan dengan WARAN drpd pihak POLIS

    3. PIHAK SITA SUDAH BERADA DI KAWASAN RUMAH DAN MENANTI UTK MEMBUAT WARAN PD BILA2 MASA SHJ SEBELUM JAM 1tgh!

    4. Apabila saya kata ianya satu tindakan yg GILA... lawyer bkenaan menjawab ianya smua ada di dalam TERMA & SYARAT... saya mntak dia faks kan AGREEMENT tsebut tapi katanya tak boleh n akn melanggar peraturan.

    cuba anda bayangkan... dengan ugutan tersebut bagaimana perasaan saya saat membayangkan anak2.. n org tua yg sedg berada di rumah.... apantah lagi barangan n perkakas rumah yg tdk ada kna mngena dgn COURTS MAMMOTH skalipon!

    Saya dan husband kelam kabut menyediakan RM3300 tersebut krn adik ipar saya memg tdk mempunyai wang dlm ms tdekat.... oleh krn takut dgn ugutan tsebut kami tpksa kluarkan wang tabung haji n wang kelengkapan sekolah anak2...

    Saat saya tkejar2 kluarkan wang n membuat pembayaran.... seorang LELAKI INDIA yg mendakwa sdg dlm pjalanan ke rumah saya memberi ugutan di dalam TELEFON... katanya "BUAT APA MAU BUAT FULL S'MENT.... KASI SAJALAH U PUNYA RUMAH KITA SITAAAA...." ms tu saya tak dpt bkata2.... marah ada takut pun ada... membayangkan anak2 di dalam rumah sy gagahkan juga membayar hutang tsebut.

    Setelah membuat pembayaran... Saya hubungi semula india tersebut... saya tanya nama dia... n katanya nama dia RAVI!!! Adakah dia empunya firma guaman yg call sy pd pagi tersebut?? RAVI AIDA & CO...????

    Kemudian saya call semula LAWYER berkenaan... dan apa yg mndukacitakan.... saya terpaksa call sebnyak 15 KALI... bru panggilan sy TERJAWB!...

    Tidak ada kesudahan juga pd hari tsebut krn katanya RESIT PEMBAYARAN TIDAK JELAS!

    Pada 11 DISEMBER pada jam 5petang saya hubungi semula pihak peguam utk status dan perkara seterusnya... katanya akaun tersebut sudah DITUTUP... dan merk minta saya hubungi pihak COURTS CHERAS/HQ untuk dapatkan RESIT FULL SATTLEMENT.

    Saya hubungi pihak courts... setelah mmberi no IC... katanya pembayaran masih belum diterima lagi.... harus menggu 3 hari bkerja... iaitu ESOK! dan jawapan saya pd petugas tersebut.... " SAAT ANDA MENGUGUT MAHU MENYITA RUMAH SAYA IBARATNYA SEMINIT PUN TIDAK ADA LAGI PELUANG YG AKN DIBERIKAN! HARI INI KALAU SEKRG SAYA BUAT REPORT POLIS MENGATAKAN COURTS MAMMOTH TELAH MENIPU DUIT SAYA APA JAWAPAN ANDA???" n saya letakkan ganggang telefon!

    SEKIAN!

    BalasPadam
  120. saya pn nyesal gak amik barang dgn CM

    BalasPadam
  121. PENGALAMAN DGN CM.dinasihatkan bg yg nk beli barangan CM scara berhutang cubalah ELAKKAN.kecuali beli CASH shj (kalau mampu.kalau xmampu baek jgn beli.naya).

    1.bahagian jualan dengan bahagian collection adalah berlainan.jika anda dpt call drp CM ttg payment,bahagian jualan (tmpt anda beli barang tu) tidak tahu akan panggilan tersebut.mereka hnya lps tangan jer.berbuih mulut anda xplain pun depa xleh buat apa.

    2.FREE GIFT.hahaha...kalau ada free gift yg gempak2 tu (kamera,henpon,ipod etc) hangpa janganlh berharap sangat.aku dgr cite free gift tu awal awal lg dirembat oleh stafnya.kalau nak jugak,suruh depa bg terus masa tu jgk.kalau tggu delivery skali dgn barang,melopong la hangpa.alasan senag jer,stok hbs.

    3.KHIDMAT LEPAS JUALAN? memang fail!

    4.CALL COLLECTION.emm...depa ni cakap ikut sedap mulut jer.pandai mengugut jer (mmg xberkat la rejeki mcm ni).mangsa org kampung.melayu jgk.

    5.JANGAN TERPEDAYA dgn promosi!

    *saja buat rumusan drp masalah problem hangpa tu.berpesan-pesan dengan kebaikan.
    "Maka sesiapa yang berbuat baik walaupun sebesar zarah,pasti akan diberi balasannya"

    BalasPadam
  122. Tengok paper ada offer note 3 murah. Betui ka tak tau

    BalasPadam
  123. hahahahahaa.. Weh, dah baca macam2 thread kat atas tu pun nak cari barang courts jugak ker? huahahahahaaaa... Note 3 la bagai... Haddtoiiiihh...

    BalasPadam
  124. Tak payah racist sangat oi!
    Semua kaum ada baik ada jahat.
    Kalau tak happy ngan pekerja dia report kat majikan...tak settle jugak. ..report kat polis. .
    Habis cerita. ..masih tak settle..gi kat tribunal
    pengguna. ..aparah

    BalasPadam
  125. Aku pon terkena ni baru byr abis sekian lama tertunggak.. beli tipon konon2 nk mewah.. Beli cash harga 1600 terkena ak sekali hutang ko tgk 4ribu lebih ak ak kena byr... Mmg mcm haram sakit tol hati...

    BalasPadam
  126. course mout ni mmg maut tul.....ceritanya dlu bli set sofa instalment ikat 3 thn.....x smpi stahun rezeki murah kononyer nak byr hbs,skali tanya baki byk lg ,blh dpt sofa baru.so kita org pun tanya ,mcm ne klau nak pkgkan brg?org mout ckp buat surat dan payment x de tunggakan...so kita ikut lah apa dia ckp.stelah 8 thn kmudian blh pla dia htr surat ckp kita org akan muflis klau x byr baki pnjm.apa lah muot ni rasa mcm nak bkr je......brg dah plg tp still kena byr mengikut perjanjian......pihak berkuasa ttp mata,rakyat yg terti das

    BalasPadam
  127. beli cash pun menipu jugak...aku dah kena......jangan terperdaya dgn COURTS....baek kumpul duit dan dah cukup beli tempat lain

    BalasPadam
  128. Saya pun kena ugutan dr CM malas nak cerita sakit hati...

    BalasPadam
  129. x mau komen pnjang2.. tlg sebarkan kpd adik bradik,jiran ttangga,rkan taulan,saudara mara jauh& dekat mlalui apa cara skalipun "BOIKOT COURT MAMOOTH"

    BalasPadam
  130. tak jadi aku nak pegi cm....dasyat2.... takot aku wei... boikot courts mammoth!!!

    BalasPadam
  131. Kenapalah korang ni ......lain kali baca betul betul agreement sebelum tandatanggan bila beli barangan..jgn jadi ( ORG CKP BIAR PAPA ASAL BERGAYA)Maksudnya sendirilah tanggung risiko ..jgn KABUR DARI BISIKKAN SYAITAN.SESIAPA MENGAMBIL HARTA ORG LAIN (BERHUTANG) DAN BERNIAT AKAN MEMBINASAKANNYA DGN TIDAK MEMBAYAR HUTANGNYA ITU MAKA ALLAH AKAN MEMBINASAKAN DIA
    (Hadith Riwayat Imam Bukhari ) ROH SESEORANG MUKMIN ITU TERGANTUNG YAKNI DIHALANG DPD TEMPAT YANG MULIA DGN SEBAB HUTANGNYA SEHINGGALAH HUTANGNYA ITU DIJELASKAN.

    BalasPadam
  132. saya pernah jugak beli barang dekat court. masa tu nak pindah rumah baru, beli tv LCD, mesin basuh, peti ais, toaster, dapur gas dan beberapa lagi kelengkapan rumah. masa tu court ada buat promotion kot sbb barg2 dia mmg lg murah compare dengan kedai2 lain yg saya survey. saya beli cash je terus semua barang tu. Alhamdulillah semua brg yg dalam keadaan baik dan tiada sebarang masalah baik dari segi penghantaran dan sebagainya. bagi saya mana2 kedai pn kalau bayar installment mmg la beganda harganya. xtau la kalo court ni len pulak citernye..

    BalasPadam
  133. esok nak pergi courth. tgk iklan mcm best jer hp murah.
    mmg aku beli cash.
    kalau suruh hutang mmg tak nak

    BalasPadam
  134. Baru survey barang nak beli kat courts... tp takut plak jdnya.. camni beli kat sen Q semula je la..... wlupun leceh nak sediakan dokumen, tp x pernah plak diorang minx hutang mcm along kalau lambat bayar,huhu

    BalasPadam
  135. Mmg cm penipu besar. Dorg nk ugut sita rumah sy dan akan lelong brg2 dlm rumah. Boleh ke begitu? Peti ais yg kami beli masa promisi sudah 6 kali rosak dlm setahun lebih. Cm kata klau rosak 3kali berturut boleh diganti baru. Tp hampeh cm hanya baiki dan terus rosak melangkau tempoh warranty dan kena byr utk dibaiki lg. Kami decide stop byran dan suruh cm ambil brg dan ini jd nya. Betol ke mereka boleh sita.

    BalasPadam
  136. aku ade jgk amek barang dgn courts. Tapi selalu takde sangkut2 la payment aku. Dan aku selalu settlekan cepat hutang2 aku. Jadi mungkin sebab tu courts selalu hantar voucher cash & diskaun ke rumah aku. Yang bestnya baru2 ni bila courts ade call aku offer "CASHBACK". Hutang aku ade lebih Kurang RM4k dgn courts. Dia cakap kalau aku tambah barang lagi RM2k, aku akan dapat cheque RM2.5k. Duit tu terpulang pada customer nak buat ape pun. Jadi aku decide nak amek washing machine RM2k. Senang nak basuh toto. Dah deal dengan wakil dia. Jumlah semua barang lebih RM6k. Jadi wakil courts tu tunjuk dkt komputer berapa bayaran bulanan, berapa lama tempoh bayaran. Amek barang RM6k bayaran bulanan lebih kurang RM290 tempoh bayaran 60 bulan. Kira2 lebih RM17k. Banyak tak beza dari RM6k harga barang tapi kena bayar sampai RM17k..So sape2 yg nak amek barang dengan courts, teliti dulu bayaran bulanan & jumlah keseluruhan. Jangan tgk harga mingguan yg courts offer, memang kita rasa murah. Tapi bila darab sana sini, harga sebenar muncul mungkin kita rasa nak pitam dkt situ. Dah tahu harga keseluruhan, aku pun angkat kaki blah cakap tak jadi. Cukup la aku settle hutang yg ada je. Pastikan jugak barang yg korang amek bukan yg tak bole settle awal.

    BalasPadam
  137. aku ada beli 2 telefon bayar bulanan buat setahun je. installment rm600 sebulan.bayar ikut timing. xboleh nk komen lebih2.sbb aku pun berlagak nak tepon canggih tp xmampu byr cash. kira2 lps setahun aku bagi courts rm6600.mcm boleh beli tepon sebiji lg.cost tepon rm4000 lbh kurang.tapi adat berhutang.mcm tu lah..habis je hutang ni aku xnak dah.dapat gaji pun xnikmat pk kena bayar courts.tapi promosi selalu sampai.cashback juga.rasa xleh bayar jangan buat komitment.ikhlas aku cakap.nanti hidup xaman dikejar hutang.

    BalasPadam
  138. yang heran bangsa melayu je yang terkena...kenapa yek?

    BalasPadam
  139. Bangsa melayu slalu terkena sbb ske berhutang,kalo xmampu,xpayah la nk berhutang...kdg2 bkn sbb pe jgak,mmg de niat nk berlagak....nk tunjuk kt org kononnya kte de brg yg canggih mcm org lain.... Pasal org melayu xfikir panjang, murah je rembat...da tu kre balik br tau rugi...kqhkahkahkah, sbb byk melayu haprak mcm ni la melayu lain kne hina jgak.... Memalukan bangsa

    BalasPadam
  140. lain kali sebelum sign baca lah dulu betul2..memang betul bangsa kita ni malas membaca..

    BalasPadam
  141. Sy nak ty skit ney...sbb sy pun ada bli brg kt courts...masalah skg nie...sy xbyr dan mmg mls nk byr kat dyorg yg kki makan interest nie...ada la 2 3 kali call myb lawyer dyorg kot...dya asyik push suh byr la...lau x...nk agkut brg la...nama black list la...yg sy musykil skg nie...btl ke nama kita blh black listed???smp skg tertanya2....ada sp2 lh bg jwpan x?

    BalasPadam
  142. Baru beli set sofa..smpai2 kat umah kaki sofa dah patah..telefon courts blik..tp xde ape2 maklumbalas.. pekerja bah. Kdmat pelanggan / aduan mcm sial masa berurusan mlalui tepon.. ckup last la tu aku jejak kat courts

    BalasPadam
  143. biar tidur atas tikar dari beli tilam kat kdi kak maimun...dah laa ambil untung berkali ganda dari harga barang...bestnya klu kita letak duik kat bank tahun depan dah dpt untung byk tu....ingat sebagai org islam jauhi riba...klu bole gie dakwah dekat perkerja kak maiumun tu bahawa besarnya dosa riba lebih besar daripada dosa berzina dengan ibu / bapa sendiri...

    BalasPadam
  144. mmg betul baru ni pon dah tersilap....beli latop then total2 semuanya cecah lapan ribu....dah terkena..bila kata nak byr habis...mereka x benarkan..

    BalasPadam